“Pas toen ik zelf een handicap kreeg, zag ik hoe benard onze positie is”

Als ik heel eerlijk ben, heb ik tijdens mijn gezonde leven nauwelijks bij het bestaan van onze doelgroep stilgestaan.  Natuurlijk wist ik wel dat er mensen met een beperking waren, maar ik zag ze niet in mijn directe omgeving en heb ook geen vrienden of familie met een handicap. Tijdens die periode heb ik me dus nauwelijks bezig gehouden met de positie van deze groep in de maatschappij. Pas toen ik zelf deel ging uitmaken van de doelgroep, zag ik hoe benard die positie is en hoeveel werk er nog aan de winkel is.

Die ene nacht

Ruim drie jaar geleden reed ik na een avondje stappen op de fiets terug naar huis en werd ik met de eindbestemming in zicht geschept door een taxi. Het was die nacht in januari voor het eerst weer eens gaan vriezen en aangezien de gemeente niet gestrooid had en de taxichauffeur waarschijnlijk te hard reed en niet goed oplette, moest ik dit met een zwaar ongeval bekopen. Aan deze gebeurtenis heb ik een hersenkneuzing overgehouden die mij helaas mijn hele leven nog zal achtervolgen.

Tijdens mijn periode in de ziektewet voelde ik me toch een beetje weggestopt, alsof ik buiten de maatschappij stond.’

Keihard moeten knokken

Na drie jaar vol ups en downs was ik bezig om weer deel uit te maken van het echte leven. Je weet wel, het leven waarin mensen werken en netjes hun eigen geld verdienen. Tijdens mijn periode in de ziektewet voelde ik me toch een beetje weggestopt, alsof ik buiten de maatschappij stond. Door een eerdere poging om weer aan de slag te gaan, wist ik dat een nieuwe baan niet zomaar tot een succes zou uitlopen. Ik zou er keihard voor moeten knokken!

LinkedIn als poort naar de arbeidsmarkt

Vol goede moed plaatste ik op LinkedIn een oproep dat ik op zoek was naar een communicatiefunctie voor ongeveer twintig uur per week. Die oproep ging min of meer ‘viral’ waardoor het bericht ook bij HandicapNL terecht kwam en ik al snel op gesprek mocht komen. Inmiddels zit ik hier een maand of zes, heb ik plezier in mijn werk en gaat het over het algemeen de goede kant op.

Een geluk bij ongeluk dat ik nu, door het werk wat ik doe en mijn eigen ervaring, redelijk goed weet wat er in onze achterban speelt. Dat maakt wel een soort activist in me los en af en toe luister ik vol ongeloof naar de berichten in de media, zoals de voornemens om de arbeidsrechten van deze groep uit te kleden.

Klein tandwieltje in de machine

Dat bevestigt elke keer maar weer dat de positie van mensen met een handicap in onze maatschappij nog veel beter kan. Het zorgt ervoor dat ik extra gemotiveerd aan het werk ga en een duidelijk doel voor ogen heb. Ook al ben ik maar een klein tandwieltje in de machine die HandicapNL heet, je draagt toch bij aan het gemeenschappelijke doel: de positie van mensen met een handicap in Nederland verbeteren. Ik heb altijd geleerd dat de kwaliteit van de samenleving af te lezen is aan de wijze waarop we met de zwakkeren omgaan. Wat dat betreft staat Nederland er, ondanks de hoge welvaart, nog niet goed voor.

Door: Peter Bennekom

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd