Ottilia – Update!

Ik was op een feest. Ik. Op een feest. Met mensen, en muziek! Mensen met wie ik – voor mijn hersenschudding – jarenlang de mooiste feesten en festivals vierde en samen creëerde. De mensen tussen wie ik zorgeloos genoot van al het moois dat daaruit voortkwam: kunst, muziek, liefde, een sprookje! Samen vierden we het leven en maakten dromen waar.

Vrouw in bad

Opties

Drie jaar verder. Ik kan niet tegen de uit versterkers dreunende beat. Binnen de kortste keren word ik duizelig en misselijk en raak ik in de war. Was er vroeger ook al zoveel boemboem? Ik stort in en ben verdrietig. Ik had weer zorgeloos met iedereen willen bijkletsen, rondfladderen over het feest en genieten van alles om me heen.

De optie ‘op het feest zijn en zorgeloos genieten’ zit er voor mij nu even niet in.

Later zit ik in bad in een hotel in de buurt en ben eigenlijk best tevreden. Ik stel mezelf de vraag: waar ben ik nu liever? Hier ontspannen in een warm bad, of totaal overprikkeld op het feest. De optie daar zijn en zorgeloos genieten zit er voor mij nu even niet in.

Verandering

Sinds kort hangt er een briefje in mijn kamer met ‘Update!’. Dat is belangrijk voor me: ik wil voelen wie ik nu ben en wat nu bij me past, en niet bij wie ik gisteren was. Dat kan in kleine dingen zitten, zoals ‘Net had ik zin in Aziatisch, maar nu in Italiaans, dus maak ik pasta.’ (Ik ga niet Sushi zitten eten omdat me dat vanochtend zo’n goed idee leek.) Maar het zit ook in grotere dingen, zoals accepteren dat ik de laatste jaren geen persoon meer ben voor non-stop gezelligheid.

Ik wil voelen en handelen naar wie ik nu ben en wat nu bij me past, en niet bij wie ik gisteren was.

Ik probeerde iets te leven wat in het verleden ligt, en dat dat niet ging maakte me verdrietig. Maar als ik kijk naar hoe ik me nu voel werkt het best ok zo. Dit is nu hoe ik erbij kan zijn: af en toe kort erheen, sfeer proeven en bijkletsen, en dan weer bijkomen. Uit de voor mij beschikbare opties kies ik wat mij nu het beste past. En op het feest is de muziek een tijdje stilgezet zodat ik er ook bij kon zijn.

We veranderen continu. Dat geeft mij ook hoop.

We veranderen continu. Meestal langzaam, soms abrupt. Sommige veranderingen juichen we toe, andere vinden we moeilijk te accepteren. Dat we veranderen geeft mij ook hoop. Mijn pijn en beperkingen zijn niet voor eeuwig. Wie weet wat de toekomst brengt?

 

Bovenstaande blog is geschreven door Ottilia; gediagnostiseerd met hypermobiele Ehlers-Danlos. Na een hersenschudding voelde zij zich gedwongen om stil te staan. Op rekbaar.nl blogt ze over alles wat haar opvalt in haar wereld en de wereld om haar heen, van het luisteren naar je lichaam tot herstel van de verbinding tussen lichaam en geest. (Foto: Mariet Dingemans)

1x per maand de beste verhalen in je mailbox!

Wil je niets missen van de blogs, tips en campagnes van HandicapNL? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de best gelezen artikelen in je mailbox. Zo mis je nooit meer die leuke uitjes, rake columns of herkenbare verhalen.

Schrijf me in voor de Update!

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”