Jacomien – Onverwacht

Ik ben op een zaterdagmiddag even aan de klets met een van onze hulpen voor Daan. Ze vertelt dat ze zo nog boodschappen moet doen. Het is zaterdag en ze wil graag genoeg voorraad hebben voor als er iemand onverwacht komt eten op zondag. “Bij ons komt nooit iemand onverwacht” zeg ik. En ik hoor zelf hoe stom dat klinkt. Maar het is wel waar. Ons sociale leven is beperkt. Zeer beperkt kan ik wel zeggen.

Ingewikkelde gezinssituatie

In de afgelopen tien jaar is onze vriendenkring akelig uitgedund en een heel intensief contact met familie houden we er niet op na. En wij zijn toch echt geen onaardige mensen! Dat is ook niet de reden. Het ligt niet aan ons, het ligt aan onze ingewikkelde gezinssituatie. En aan de tropenjaren die we gehad hebben. We waren te druk met zorgen, te moe. Het was de bittere realiteit. Met een pijnlijk resultaat.

Het ligt niet aan ons, het ligt aan onze ingewikkelde gezinssituatie

Ik las laatst de uitkomst van een onderzoek; gezinnen met een zorgenkind houden na verloop van tijd slechts een klein kringetje over. Een deel familie en enkele vrienden. Voor de zorg voor hun kind zijn zij aangewezen op zichzelf en betaalde hulpverleners. Ik herken het natuurlijk, ook bij ons geldt dat. Geen onverwacht bezoek en geen onverwachte eters. Maar ik vind het wel heel jammer.

Weinig tijd

Ik houd van gezelligheid en lekker bijpraten. Ik heb er alleen zo vreselijk weinig tijd voor! De zorg voor Daan kost zoveel uren dat er weinig tijd en energie overblijft voor sociale contacten. Dat begrijpen mensen vaak niet. En dan vind ik het ook nog eens moeilijk om het uit te leggen. Dat maakt het dubbel ingewikkeld. Als er bij ons mensen over de vloer komen is dat altijd afgesproken. Dan kunnen we de zorg voor Daan daar omheen regelen.

De zorg voor Daan kost zoveel uren dat er weinig tijd en energie overblijft voor sociale contacten

Ik maak het graag gezellig en zorg voor lekkers. Voorraad is er altijd genoeg in dit huis. Ik ben er een kei in geworden. Efficiënt boodschappen doen, gezond eten, biologische groenten kweken, weekmenu’s vooruit plannen en voorraad in huis hebben. Mijn kelder is een miniwinkeltje met allerlei houdbare boodschappen en de vriezer is altijd gevuld. Wij kunnen rustig een week eten zonder een winkel te zien.

Aanval

Maar die voorraad is er dus niet vanwege die onverwachte eters op zondag. Die voorraad is er vanwege Daan. Zoals bij alles in dit huis speelt Daan de hoofdrol. Als Daan een aanval krijgt of ziek wordt ligt hier de hele boel plat. Dan kom ik voorlopig nergens meer aan toe. Om goed te kunnen zorgen moeten wij goed en gezond eten.  Ook als er geen tijd is om boodschappen te doen. Dat betekent dus voorraad in huis hebben.

Toen we nog geen kinderen hadden was er een eindeloze vrijheid

Toen we nog geen kinderen hadden was er een eindeloze vrijheid. Wij vroegen elkaar in het weekend  “wat zullen we eens doen vandaag?” Die vraag stellen we nooit meer. De indeling van ons weekend ligt namelijk vast in Daans ritme. Ik benijd gezonde gezinnen die in het weekend spontaan iets kunnen ondernemen. Onverwacht op stap, onverwacht bezoek of onverwachte eters. Dat zit er voor ons niet in.

Raar leven

Onverwacht, dat woord komt hier ook voor, maar dan in een hele andere context; onverwachte aanvallen, onverwachte reacties en een onvoorspelbaar humeur. Eigenlijk is het een raar leven dat wij leiden. Geen ouder kiest hiervoor, het leven loopt gewoon zo. Wij passen ons leven drastisch aan zodat ons zorgenkind thuis kan blijven wonen. Dat vraagt veel. En op sommige momenten te veel.

Het is zelden positief onverwacht

Onverwacht, in ons geval houd ik er niet van. Het is zelden positief onverwacht. Maar áls het gebeurt ben ik er klaar voor! De kelder staat vol, de vriezer is gevuld. Mij maak je niet gek. Als het onverwachte weer eens langskomt zitten de wolfjes voorlopig niet zonder eten!

 

Bovenstaande blog is geschreven door Jacomien. Samen met haar partner zetten zij de eerste negen jaren uit hun leven met hun oudste zoon Daan op papier. Daan werd te vroeg geboren, heeft een verstandelijke handicap en zit in een rolstoel. De blogs gaan verder waar hun boek eindigde. Op vrolijkzorgenkind.nl blogt ze open en eerlijk om juist openheid het beste wapen is tegen onbegrip.

Een waardevol dagelijks leven voor iedereen: teken het manifest!

Veel ouders met een gehandicapt kind strijden dag en nacht voor hun kind. Maar liefst 60% van hen krijgt een burn-out. Niet van de zorg óm hun kind, maar van het gevecht vóór hun kind. HandicapNL vindt dat iedereen recht heeft op een normaal, waardevol leven. Jij toch ook? Teken hieronder ons manifest!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”