Na 1 uitzending wist Theo het zeker: dáár moet mijn geld naartoe!

Het was december 2009 toen Theo het Knoop Gala op tv zag. Theo veerde op en zei hardop: “Daar! Daar moet mijn geld naartoe als ik er niet meer ben.” Beste vriend Andre zat ernaast en moest lachen. “Zo was Theo.” En Theo hield zijn woord.

Na zijn overlijden afgelopen jaar is een prachtige schenking van €60.000 terechtgekomen bij HandicapNL. Nabestaande en goede vriend Andre vertelt over Theo: levensgenieter en bijzonder donateur van HandicapNL.

Andre: “Ik ken Theo al heel lang, sinds de jaren 80. Theo had geen contact meer met zijn familie. Hij had mij en mijn familie. Hij was bij elke verjaardag, we gingen samen op vakantie, vierden samen kerst… Hij hoorde er gewoon bij.”

Theo was uniek op zijn manier

Met weemoed vertelt Andre over zijn beste vriend en zijn mooie, soms wat eigenaardige karakter. “Theo heeft altijd een zwak gehad voor mensen met een beperking. Ik denk dat hij zich daar diep van binnen een beetje mee identificeerde. Hij werd zelf toch ook wel als een apart figuur gezien. Theo was uniek op zijn manier. Hij deed wat hij wilde. Onder meer muziek maken. Dan trok hij de gordijnen dicht, soms voor 3 weken lang. Dan was hij alleen maar muziek aan het maken. En dan 1 keer in de week, op donderdag boodschappen doen. Op een vast tijdstip natuurlijk. Theo was fan van de Jostiband. Hij vond het prachtig om te zien hoe de bandleden kunnen genieten van het spelen van een instrument. Daar kon hij me uitgebreid over vertellen.” zegt Andre.

Knoop Gala

Theo keek niet vaak tv. Maar in 2009 ontdekte hij bij toeval het Knoop Gala. Andre: “Hij was er meteen helemaal weg van. De weken daarna gingen de gesprekken alleen maar daarover: het muziekgala van HandicapNL waar bekende Nederlandse artiesten op treden met artiesten met een verstandelijke beperking. Altijd een schitterend optreden, maar tegelijkertijd maakt deze show ook een statement: mensen met een verstandelijke beperking beschikken over veel meer talenten dan menigeen denkt. Dit is ook de reden waarom Theo gekozen heeft om een groot deel van zijn vermogen na te laten aan stichting HandicapNL en het verzoek aan zijn nabestaanden om te doneren in plaats van bloemen te geven.”

Mensen met een verstandelijke beperking beschikken over veel meer talenten dan menigeen denkt

Ongeneeslijk ziek

Eind 2019 kreeg Theo te horen dat hij ongeneeslijk ziek was, met een vooruitzicht van 1 tot 1,5 jaar. Andre: “We gingen naar de notaris voor het opstellen van het testament. Theo was heel stellig. Zijn erfenis zou naar HandicapNL gaan. Precies zoals hij dat tien jaar daarvoor al had geroepen.” Wat Andre daar zelf van vindt? Daar is hij bescheiden over: “Ach…Het gaat natuurlijk niet om mij. Maar ik heb alle vertrouwen in Theo en dat hij een goed overwogen keuze heeft gemaakt voor zijn nalatenschap. Zoals gezegd, Theo was van het uitpluizen, kennis vergaren. Hij ging niet over één nacht ijs. Hij heeft zeker weten de organisatie goed bestudeerd en wist precies waar zijn geld naartoe zou gaan. Dus ik sta er helemaal achter.”

Hij heeft zeker weten de organisatie goed bestudeerd en wist precies waar zijn geld naartoe zou gaan

Dat jaar hebben de twee vrienden een bucketlist gemaakt en Theo’s laatste wensen vervuld. Kerst 2020 was voor Andre en zijn familie de mooiste kerst die ze hebben gehad. De laatste met Theo in hun midden…

Oneerlijk gevecht

Begin 2021 ging het niet goed. Het was niet de kanker, maar corona wat ervoor gezorgd heeft dat hij snel achteruitging. Theo noemde het een oneerlijk gevecht en dat was het ook. Op woensdag 20 januari heeft Theo besloten om te stoppen met verdere behandelingen. Onder het genot van ‘hun’ drankje (liqor 43), zijn favoriete muziek en laatste woorden heeft Theo zijn ogen definitief gesloten.

Theo’s nalatenschap is voor HandicapNL een bijzondere gift. Daarom is ervoor gekozen zijn verhaal op te tekenen. Andre heeft nog nauw contact met de organisatie over de afhandeling van de donatie en natuurlijk over het levensverhaal van Theo. Een bijzonder man die volledig geloofde in onze missie en visie. Wij danken Theo, Andre en alle nabestaanden voor hun steun aan onze organisatie. Rust zacht lieve Theo…

De wereld een stukje mooier achterlaten

De wereld mooier maken, óók als je er zelf niet meer bent. Het was Theo’s laatste wens. Dankzij zijn nalatenschap maakt hij ook nu nog het verschil voor mensen met een handicap. En Theo staat hierin niet alleen. Veel mensen kiezen ervoor om zich ook ná hun overlijden in te blijven zetten voor een betere wereld. Daar nu al over nadenken biedt rust voor de toekomst. Weten wat jij kunt betekenen? Vraag dan hieronder onze brochure over nalatenschap aan.

Stuur mij de gratis brochure over nalaten

  • HandicapNL vindt het belangrijk zorgvuldig met jouw gegevens om te gaan. Lees hier meer over in onze privacyverklaring.
Gerrie en Sjef namen HandicapNL als goed doel op in hun testament
Gerrie en Sjef namen HandicapNL als goed doel op in hun testament
Zet HandicapNL in het testament
Zet HandicapNL in het testament