Musea toegankelijk voor slechthorenden

Wanneer je als dove of slechthorende naar het museum wilt, is dat niet zo vanzelfsprekend. Musea denken vaak dat ze goed toegankelijk zijn voor doven en slechthorenden maar dat is helaas niet de realiteit. De oplossing van het Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt: rondleidingen en workshops in gebarentaal.

Gebarentolk vertelt in museum over kunst
Gebarentolk vertelt in museum over kunst

Musea in gebaren

Hoewel dove mensen prima kunnen kijken met hun ogen, missen ze in musea veel informatie. Zo kunnen ze geen audiotour gebruiken en ook geen rondleiding door een gids volgen. Een gemiste kans, omdat doven en slechthorenden wel heel visueel ingesteld zijn en de beeldtaal van kunst hen juist veel kan bieden. Daarom hebben Foam en Wat telt! hun krachten en expertise gebundeld om Amsterdam toegankelijker te maken voor doven en slechthorenden met het project ‘Musea in gebaren’.

Wist je dat? Nederland telt 1,3 miljoen doven en slechthorenden.

Hoe werkt het?

Naast initiatiefnemer Foam en Wat telt nemen acht belangrijke Amsterdamse musea deel aan dit project. Zij starten rondleidingen en workshops in gebarentaal. Deze rondleidingen en workshops worden gegeven door dertien jonge dove en slechthorende jongeren. Zij krijgen een trainingsprogramma van zes weken tot ‘Dove Museumgids’. Daarna worden zij gekoppeld aan een museum in Amsterdam, waar zij aan de slag kunnen als professioneel rondleider. Zo kunnen doven en slechthorenden toch genieten van het aanbod van musea.

Deelnemende musea:

  • EYE Filmmuseum
  • Hermitage Amsterdam
  • het Joods Cultureel Kwartier
  • het Van Gogh Museum
  • de Nieuwe Kerk
  • het Rijksmuseum
  • het Stedelijk Museum
  • het Tropenmuseum

Help mee

HandicapNL steunt dit project met een financiële bijdrage en vergroten zo de wereld van mensen die doof of slechthorend zijn. Gun jij deze mensen ook de mogelijkheid om te genieten van de beeldtaal van kunst en musea? Help dan met een gift.

Ja, ik doneer