Moeder na zoveelste zorgaanvraag: huilen staat me nader dan het lachen

 

Wouter is meervoudig gehandicapt, hij is onder meer doof en slechtziend. Dat is hij al heel zijn leven, zeventien jaar lang. Sinds zijn eerste heeft Wouter een persoonsgebonden budget (pgb). Aan zijn handicap verandert niets, maar toch moet zijn moeder Claudia Kruidbos bij iedere zorgaanvraag alles opnieuw invullen. “In vijfvoud, want we hebben vijf begeleiders.” In praktijk betekent dat pakketten papier tot 65 vellen, waaronder bijvoorbeeld vijf keer een kopie van het identiteitsbewijs en vijf keer een kopie van het zorgcontract.

Video Claudia Kruidenbos met zoon over het elk jaar opnieuw invullen van de zorgaanvraag
Video Claudia Kruidenbos met zoon over het elk jaar opnieuw invullen van de zorgaanvraag

 

Juist opschrijven
Voor het invullen van de zorgaanvraag volgde Kruidbos een cursus. Bij een verkeerd ingevuld woord is de zorg niet juist aangeduid, en moet alles weer opnieuw. “Zwemmen is bijvoorbeeld niet goed, dat moet zijn: toezicht houden tijdens activiteiten in en rond het water waarbij kans op levensbedreigende situaties bestaat en dan adequaat ingrijpen.”

Claudia heeft haar frustraties opgeschreven in een brief aan het zorgkantoor. Die brief postte ze ook op Facebook, ze kreeg veel reacties. “Die zijn vooral positief, van mensen die mijn verhaal herkennen. Ik schrok heel erg dat er iemand was die de aanvragen zelfs voor nog meer begeleiders moet kopiëren.”

Ik heb het gevoel dat ik een crimineel ben.
Claudia Kruidbos

Nog los van dat ze met zo’n aanvraag ongeveer zes weken bezig is, kost het Claudia veel moeite iedere keer opnieuw Wouters beperkingen op te moeten schrijven. “Ik zie hem als kind, maar ik zag hem niet als kind toen ik voor de 48ste keer op moest schrijven wat het allemaal mankeert na 16 jaar”, zegt ze geëmotioneerd. “Daar moet gewoon een eind aan komen.”

“Wat dit met mijn gevoel als moeder doet en hoe confronterend dit is kan ik niet eens in woorden vatten, het huilen staat me nader dan het lachen”, schrijft ze in de brief. “Ik heb het gevoel dat ik een crimineel ben die exact moet verantwoorden wat ik doe en waarom ik vind dat ik dit moet doen.”

Gegevens delen
Kruidbos pleit voor een makkelijker systeem. “Ik vul dingen in voor een kantoor, die in precies datzelfde kantoor al ergens beschreven staan. Het zou fijn zijn als ouders kunnen aangeven dat ze geen probleem hebben met het delen van informatie.”

Het liefst zou ze de staatssecretaris een keer thuis willen uitnodigen. “Dan zouden we samen deze papieren invullen, zodat hij zich realiseert wat hij van mensen vraagt. Ik snap dat er bezuinigd moet worden, maar dat kan ook op een andere manier. Dit kost tijd van iedereen.”

Bron: nos.nl