Minder betutteling, meer autonomie

Leren ‘rollen’ is meer dan een lesje stoepjes nemen en wheelies maken. Voor veel kinderen is rolstoelvaardigheid een belangrijke stap naar vrijheid en zelfstandigheid. Die autonomie is ze soms jarenlang onbewust ontnomen. Door overbescherming, onderschatting of goedbedoelde hulp.

Wheelchair Skills Team


Helaas heeft niet iedereen met een handicap de mogelijkheid om te gaan en staan waar zij willen. Samen met het Wheelchair Skills Team zorgt HandicapNL dat dit voor velen wél mogelijk is. Om deze projecten te kunnen voortzetten is jouw hulp nodig.
Word donateur!


Betutteling

Zoals Floris Meijer, rolstoeltrainer en professioneel zitskiër, beschrijft tijdens TEDx Venlo: “Het is moeilijk voor mij om te zien dat sommige kinderen tijdens deze trainingen, ver achterlopen op kinderen van dezelfde leeftijd zonder handicap. Ik denk dat dit veel te maken heeft met hoe wij als samenleving deze kinderen behandelen. Ik heb 22 jaar op aarde rondgelopen. Ik weet hoe het is zonder handicap. Maar als je geboren bent met een handicap en je hoort vanaf dag één: ‘Pas op! Doe dit niet. Laat me je duwen. Het is gemakkelijker als ik het voor je pak’… Dan zul je dat gaan geloven.”

De trainingen

Realistisch verwachtingspatroon Floris brengt hier samen met zijn collega’s van het Wheelchair Skills Team verandering in, door trainingen te geven. Hun visie is dat je als mens (met een beperking) er bewust voor moet kiezen om actief aan de maatschappij deel te nemen óf om passief te blijven en je lot te aanvaarden:

“Wanneer iemand stelselmatig vanuit een te laag verwachtingspatroon wordt benaderd, zal dat impact hebben op iemands wil om zichzelf te ontwikkelen. Door de maatschappij zowel inzicht te geven in de impact van deze benadering jegens mensen met een beperking en door tevens de mogelijkheden en onmogelijkheden van integratie helder te schetsen, kan het verwachtingspatroon duidelijk naar boven worden bijgesteld. In deze filosofie stellen we niet dat zelfregie iemand gelukkiger maakt. We gaan uit van de gedachte dat iedereen (en dit geldt in het bijzonder voor kinderen) de kans moet krijgen om zich te ontwikkelen vanuit een realistisch verwachtingspatroon.”

Obstakels overwinnen

Dit doet het Wheelchair Skills Team op twee manieren. Floris: “Aan de ene kant geven we voorlichting op scholen. We vertellen kinderen hoe we vanuit onze stoel naar het leven kijken. Ook nemen we rolstoelen mee naar de school zodat de kids (zonder handicap) zelf kunnen ervaren hoe moeilijk maar ook hoe leuk het leven in een rolsstoel is.

Het is geweldig om te zien hoeveel zelfvertrouwen het een persoon geeft

Daarnaast geven we praktische vaardigheidstrainingen aan kinderen en volwassenen met een handicap. We leren ze obstakels in hun stoel te overwinnen, zoals trottoirs en trappen, openbaar vervoer en roltrappen. Allemaal dingen die vrij gemakkelijk te leren zijn. Het is net als leren fietsen. Het is geweldig om te zien hoeveel zelfvertrouwen het een persoon geeft wanneer het lukt een obstakel in de rolstoel te overwinnen. Of om te zien dat mensen onafhankelijker worden, en kinderen met hun vriendjes kunnen meespelen.”

De missie

Nieuwe grenzen stellen Floris benadrukt in zijn TEDtalk waarom hij zijn missie samen met het Wheelchair Skills Team zo graag voortzet: “We willen mensen aanmoedigen om beperkingen te overwinnen. Om nieuwe grenzen te stellen en vooral om dapper te zijn. Ik geloof dat de hele samenleving er baat bij zou hebben als mensen het beste uit zichzelf halen. Omdat we uiteindelijk allemaal mensen zijn. Gewoon normale mensen die net even wat meer pech hebben gehad dan anderen.”

Gewoon normale mensen die net even wat meer pech hebben gehad dan anderen

Bekijk de hele TEDtalk van Floris Meijer op: Wheelchair Skills Team Promo Floris Meijer 2020 – YouTube. Voor meer informatie over de rolstoelvaardigheidstrainingen, zie: Rolstoeltraining met Wheelchairskills en HandicapNL – HandicapNL.

Help mee!

HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap de dingen kan blijven doen, zoals uitgaan met vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Het Wheelchair Skills Team draagt hier aan bij, maar kan alleen blijven bestaan met jouw hulp! Dus help mee met een eenmalige donatie.

Ik doneer!

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”