Met Hans in gedachten met de collectebus langs de deuren

Op 21 september 2020 startte onze jaarlijkse collecteweek – elk jaar weer één groot feest. Zonder de duizenden collectanten in het hele land zouden we niet kunnen bestaan. We zijn natuurlijk enorm dankbaar voor al onze collectanten, maar sommige mensen verdienen het om nog eens éxtra in het zonnetje gezet te worden. Zoals Joke de Koning (72) uit Woubrugge. Zij haalde afgelopen jaar namelijk maar liefst € 746,49 (!) op aan de deuren.

Collectant Joke Koning met een foto van Hans.
Collectant Joke Koning met een foto van Hans.

Hans altijd onderdeel van het gezin

“Mijn motivatie om voor HandicapNL te collecteren is mijn oudere broer Hans. Hans had een verstandelijke beperking en deed heel erg zijn best om mee te draaien, al viel dat soms niet mee. Hans was de spil van ons gezinsleven. Hij heeft een oudere broer en zus én een jongere zus en wist zich op die manier behoorlijk omhoog te trekken. Wij deden wat Hans kon – en als Hans het niet kon, dan deden we het als gezin niet. Zo is Hans altijd onderdeel van ons gezin gebleven.”

Niet alleen

Joke collecteert al jaren voor ons. Voorheen voor voorganger Fonds Verstandelijk Gehandicapten, dat twee jaar geleden over ging in HandicapNL. “Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik dat hoge bedrag niet in m’n eentje bij elkaar heb verzameld hoor! Gedurende de avonden ging ik eerst de deur uit om te collecteren en zodra ik terug kwam, nam mijn man het van me over. Dus met z’n tweetjes hebben we het klaargespeeld om in heel Woubrugge te collecteren.”

Volle collectebus

Joke’s collectebus zat na een tijdje zó vol, dat ze met de collectebus voorop haar fiets langs de deuren moest. “De huizen liggen aan de rand van dit dorp wat verder uit elkaar, dus op een gegeven moment was het niet meer te doen om de bus te tillen.” Door haar ervaringen met haar broer Hans, weet Joke hoe belangrijk het is om op te komen voor deze kwetsbare doelgroep. “Af en toe komen er schrijnende verhalen voorbij, waardoor je merkt dat we helaas echt nog niet ver genoeg zijn als land.”

Het gaat om de liefde

Hoe men tegen mensen met een handicap of hun naasten aan kijkt, bijvoorbeeld. “Tegenwoordig hoor je weleens van die merkwaardige opmerkingen dat het voorkomen kan worden om een kind met een handicap te krijgen en worden ouders hiermee lastig gevallen. Maar daar gaat het toch helemaal niet om? Het gaat om de liefde die je hebt voor je kind. Wij willen dat deze mensen een gelukkig leven kunnen leiden en daarom zetten wij ons hier graag voor in.”

Teken ons manifest

Joke en HandicapNL maken zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden. Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maar daar hebben we jou bij nodig!

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.