Marjon – Geduldig mannetje

Als je een probleem hebt, zoek je een oplossing. Als er geen oplossing is, raak je gefrustreerd. En als je gefrustreerd bent, word je snel boos. Zo simpel is het leven.

Ernstig Meervoudig Beperkt

Begrijpend luisteren

Jules kan niet praten, hij stoot enkel klanken uit, en is motorisch niet goed genoeg in staat zijn gebaren goed te maken. Als hij het gebaar voor helpen maakt, kan dat ook zijn fietsen, spelen of open. Als communicatiepartner van Jules ben je dus genoodzaakt heel goed te volgen, te zien wat hij doet en op welk moment in welke situatie hij je iets probeert te vertellen. En dan nog snap je lang niet altijd wat hij bedoelt. Als hij in de woonkamer bezig is en iets zegt, kun je niet vanuit de keuken iets terugroepen. Je moet erheen en proberen te begrijpen wat hij zegt.

Je moet erheen en proberen te begrijpen wat hij zegt

Communicatie is een puzzel

Ontelbare keren gaat het als volgt:

Jules wil iets. Hij maakt een gebaar met zijn handen voor zijn buik. Zegt “pu” en kijkt je vol verwachting aan. Zelf heb ik geen idee waar het gesprek heengaat. En de volgende conversatie volgt.

“pu”
Wat wil je Jules? Wil je iets open?
Ne, pu
Wil je spelen?
Ne, pu. Geduldig kijkt hij me aan.
Moet ik je helpen?
Ja. Pu.
Wat wil je dan?Enthousiast klemt hij zijn kleine vinger om mijn pink en trekt mij mee naar de hulpvraag. Bij de boekenkast wijst hij naar boven. “pu”
Op de boekenkast, ver buiten bereik van zijn vernielzuchtigheid liggen de spelletjes, wat speelgoed van Jules’ broers, fotolijstjes, puzzels en hebbedingetjes. En Jules wijst.

“Wil je een puzzel?
Ne, pu. En dringend wijst hij naar de kast.
Wil je een spelletje?
Ne, pu.
Wat wil je dan?
Hij zucht. Beide handjes omhoog (dat is makkelijk, betekent: til me op, dan zal ik het voor je pakken).
Ik til hem op. “Tie” zegt hij enthousiast en wijst naar de doos met vier op een rij. “TIE!”

Geduld

En dan zeggen ze dat Jules langzaam is, terwijl zijn ouders TIEN minuten nodig hebben om te begrijpen dat hij een spelletje vier op een rij wil doen! Kun je je voorstellen wat een geduld Jules moet opbrengen om zijn wensen kenbaar te maken aan de rest van de wereld? En kun je je voorstellen dat hij dan af en toe zijn geduld verliest? Als je bij alles wat je wilt zoveel moeite moet doen om het duidelijk te maken?
Petje af voor mijn geduldige zoon, en een diepe buiging ook. Je bent een kanjer!

Petje af voor mijn geduldige zoon, en een diepe buiging ook. Je bent een kanjer!

Bovenstaande blog is geschreven door Marjon, moeder van Jules en zijn twee grotere broers. Ze schrijft verhalen over de moeilijke tijden, maar ook over die kleine pareltjes van geluk waardoor het leven met Jules de moeite waard blijft. Haar andere blogs lees je op www.julesenik.wordpress.com.

Gratis e-book met do’s & don’ts

Wil je op een goede manier met je kinderen in gesprek over mensen met een handicap? Download hieronder het gratis e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’. Een kleurrijke, laagdrempelige handleiding boordevol tips & tricks.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent