Mars – Kerstmis op mijn manier

We ontkomen er niet aan. Kerstmis heeft haar zilveren vleugels rijkelijk uitgespreid. Overal zie je versieringen en hoor je de kerstliederen.

“It’s the most wonderful time of the year” wordt ons herhaaldelijk toegezongen – soms zelfs lawine-dik ingepeperd. Kerst, de tijd van eenheid, zaligheid en geluk. Velen beschouwen het als de ultieme resetknop, maar die knop moet je wel kunnen en willen omzetten.

Kerst lijkt besneeuwd met twee kanten: zalig- of onzaligmakend

Prikkels en verplichtingen

Sensorisch gezien vormen de feestdagen een overvloed aan prikkels door de excessieve verlichting, geur en muziek. Ook op sociaal vlak is het uitdagend: de al dan niet verplichte familiebijeenkomsten of juist het ontbreken van sociaal contact. Kerst lijkt besneeuwd met twee kanten: zalig- of onzaligmakend.

Moment van rust

Persoonlijk ben ik er dol op. De sfeervolle, rustige verlichting, mijn bijna geperfectioneerde kerstboom en het sprookjesachtige kleurenpalet dat door mijn huis sprankelt. Heerlijk. Op kerstavond open ik pakjes met drie anderen en verder is mijn planning blanco. Geen familie, drukte, post of verplichtingen. Even niets. Voor mij betekent Kerst rust, lekker eten en ‘kneuterig’ luisteren naar de Top 2000 – uiteraard op mijn eigen stoel, aan mijn symmetrisch gedekte tafel en achter mijn symmetrisch ingedeelde dinerbord.

Ik vier kerst voor mezelf, op mijn manier, en dat mag

Op mijn manier

Ik vier kerst voor mezelf, op mijn manier, en dat mag. Het is een luxe die ik koester, des te meer omdat ik zelf kan kiezen met wie ik het deel. Dat is de eenheid in mijn Kerstgedachte: jezelf zijn in het landschap van anderen en genieten van al het moois om je heen, hoe klein dan ook.

Mijn wens voor iedereen is dat deze dagen op jullie manier kunnen worden ingevuld: maskerloos, prikkelarm en lichtzacht in eigenwaardige ankerrust.

Deze blog werd geschreven door Mars. Zij werd op haar 47ste gediagnosticeerd met het syndroom van Asperger. Mars is verslaafd aan films, fotografie en muziek en leeft samen met haar 9 katten. Op AutiBox schrijft ze blogs over haar leven en hoopt op die manier meer (h)erkenning, steun en begrip te creëren voor autisme.

HandicapNL Update

Vond je dit een mooi artikel en wil je op de hoogte blijven van onze beste blogs, persoonlijke verhalen en campagnes? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de hoogtepunten in je inbox. Zo mis je niets!

Schrijf je in voor de update!

Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Pier de Boer krijgt eigen brug in Amsterdam
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent
Vala – Gewoon autistisch, geen supertalent