Lotgenoten zijn dichterbij dan dat je denkt

Zonder je vrienden en familie ben je nergens. Zij steunen je, horen je aan en proberen zich te verplaatsen in jouw leven. Toch is het soms fijn om te sparren met iemand die in dezelfde situatie zit. Iemand die aan één woord genoeg heeft om te begrijpen wat je meemaakt. Daarom hebben wij een overzicht gemaakt van verschillende lotgenoten en steungroepen. Hieronder lichten we er een paar uit:

Verstandelijke vrienden

 • ABCDate is een digitaal platform waar mensen met een verstandelijke beperking vanaf 18 jaar nieuwe mensen kunnen ontmoeten. Je kunt bijvoorbeeld samen leuke dingen doen, een hobby delen, vrienden maken of een relatie zoeken. Dit toffe project dat wordt gesteund door HandicapNL organiseert ook ontmoetingsavonden, thema-avonden en begeleiding voor zowel cliënten als hun begeleiders.

Fysiek in contact

 • Dutch Adaptives is een sportteam dat bestaat uit mensen met een beperking of chronische aandoening. Omdat zij merken dat reguliere sport nog niet altijd toegankelijk is, vonden zij het tijd voor actie. Dutch Adaptives heeft als missie sport toegankelijk te maken. Zij organiseren verschillende sportieve bijeenkomsten. Heb jij al zin om aan de slag te gaan?

 • Stichting ALS heeft verschillende activiteiten waar je aan deel kunt nemen. Wereld ALS familiedag, Wereld ALS Dag maar ook Lotgenotenbijeenkomsten van de VSN. De patiëntenvereniging van Spierziekten Nederland (VSN) organiseert vaak, samen met behandelteams in de regio, bijeenkomsten voor mensen met ALS, PLS, en PSMA. Hier vind je gegarandeerd jouw lotgenoten!

Visuele vrienden

  • Stichting Kubes is een vrijwilligersorganisatie die de deelname van blinden en slechtzienden aan het kustzinnige en culturele leven wil stimuleren. De stichting organiseert een maandelijkse excursie, een jaarlijks cultureel weekend en exposities met werk van blinde en slechtziende kunstenaars. Daarnaast geeft de stichting voorlichtingen en advies en stimuleren zij nieuwe initiatieven op het vlak van literatuur, muziek en drama. Genoeg mogelijkheden om lotgenoten tegen te komen en te leren kennen.

 

 • Dan hebben we de contactgroep Ushersyndroom, dit is een initiatief vanuit de Oogvereniging. Zij zijn er van overtuigd dat het delen van ervaringen voor velen een bron van inspiratie kan zijn. Deze contactgroep is er om ervaringen, tips en adviezen te delen. Dit kan doormiddel van de diverse activiteiten die worden georganiseerd. Denk aan een landelijke Usherdag, maar ook aan regionale bijeenkomsten of aparte activiteiten voor volwassenen, ouders of jongeren.

Autisme lotgenoten

  • De Nederlandse Vereniging voor Autisme biedt verschillende manier om in contact te komen met lotgenoten. Deze opties zijn voor mensen met autisme maar ook hun ouders, partners en kinderen. Het lotgenotencontact dat zij aanbieden is bijvoorbeeld op een Auti-Doe-Dag, in een pretpark of bij een toneel- of filmvoorstelling. Er zijn ook activiteiten zoals een themadag, congres of informatieavond bij jou in de regio.

 

 • Partners van iemand met autisme mogen natuurlijk niet vergeten worden. Partner van iemand met autisme (ASS) is een Facebook groep waar zij terecht kunnen. Het accepteren van een diagnose is voor iedereen een andere ervaring. Sommige geven het vrij snel een plekje en anderen vinden dit wat lastiger. De groep is er om informatie en ervaringen te delen en is uitsluitend bedoeld voor partners.

Het delen van ups en downs

  • De besloten Facebook groep D mama’s is voor moeders van kinderen met downsyndroom. Hier kun je mooie en af en toe wat minder leuke momenten en ervaring delen. Verder zijn tips en vragen ook een terugkerende topic in deze community.

 

 • Een andere optie is de Facebook groep Downsyndroom en onderwijs zij bieden lotgenotencontact voor iedereen die te maken heeft met een kind met downsyndroom in de basisschoolleeftijd. Ben je een ouder, een betrokken tante of misschien leraar van een kind met downsyndroom? Binnen deze groep worden tips en kennis gedeeld.

Dwarslaesie lotgenoten

  • Dwarslaesie Organisatie Nederland houdt zich bezig met het organiseren van verschillende bijeenkomsten. Zij vinden dat het voor velen belangrijk kan zijn om lotgenoten te ontmoeten. Via deze organisatie kun je contact leggen met mensen die ook een caudalaesie hebben. Met hen kun je bijvoorbeeld ervaringen delen en tips uitwisselen.

 

 • Daarnaast is de Facebook groep Lotgenoten dwarslaesie een plek waar mensen met een dwarslaesie in verschillende soorten en maten contact kunnen leggen met lotgenoten. Binnen deze groep kun je nieuwe technieken, blaas en darmproblemen delen, elkaar leren kennen en wijzer worden van een ander. Ook jouw persoonlijk verhaal is meer dan welkom.

Moedige mantelzorgers

  • Bij Eva kun je terecht voor een mantelzorgmaatje. Want een mantelzorger is er voor de hulpvragen maar wie is er nu eigenlijk voor hen? Deze organisatie verbindt de mantelzorger met een maatje waar zij hun verhaal aan kwijt kunnen. Wanneer je jezelf aanmeldt gaat Eva op zoek naar de perfecte match!

 

 • Dan is er ook nog StiB. Dit steunpunt organiseert het hele jaar door bijeenkomsten voor mantelzorgers. Hier wordt informatie en advies gegeven maar er is ook ruimte om elkaar te ontmoeten om tips en ervaringen uit te wisselen. Naast deze bijeenkomsten zijn er ook verschillende ontmoetingsplekken in Breda voor mantelzorgers en hun naasten.

Praten over NAH

 • Vanuit een goed initiatief zijn er verschillende chatgroepen ontstaan rondom NAH. Binnen deze groepen kun je kletsen met lotgenoten, je verhaal vertellen en steun zoeken. Bijvoorbeeld één groep voor mensen met NAH vanaf 36 jaar en één groep voor mensen met NAH door huiselijk geweld, maar er zijn er nog veel meer! Wil je meer informatie over een van de andere chatgroepen? Neem dan contact op met Martin Kuiper via martinkuiper1982@hotmail.com.

 

 • Wil je liever persoonlijk contact? Dan heeft stichting MEE dé oplossing. Zij hebben een lotgenotengroep voor jongeren van 18 tot 35 jaar met NAH. De gespreksgroep is er om verschillende onderwerpen te bespreken. Soms zijn dit pittige dingen maar er wordt ook veel plezier en lol gemaakt. De groep komt elke eerste donderdag van de maand bij elkaar.

Voor rollers

  • De Wheelchairmaffia groep is opgericht voor discussies rondom wheelchairlife. De Facebook groep post regelmatig verschillende berichten om de discussie op gang te brengen, maar iedereen is vrij om iets te plaatsen. Het gaat om onderwerpen die spelen in de samenleving, vragen over rolstoelen, toegankelijkheidsproblemen en bijvoorbeeld nieuwtjes. Een leuke manier om in contact te komen met lotgenoten.

 

 • HandicapNL is druk bezig met het opzetten van een community waar rollers en hun naasten alles kunnen vinden dat te maken heeft met rolstoelgebruik. Dit door het delen van tips, ervaringen en vragen. Ook zullen er artikelen zijn die je alle informatie geven over dit onderwerp. Deze community wordt binnenkort gelanceerd. Wil je het platform als eerste in gebruik nemen? Of wil jij meebepalen hoe het platform gaat worden of je er op een andere manier tegenaan bemoeien? We zoeken nog rollende pioniers!

Meld je hier aan!

Voor elk wat wils

 • MOM is een contactgroep voor moeders*. Deze organisatie is in het leven geroepen zodat deze moeders hun kinderen met een beperking de beste kansen kunnen bieden voor een volwaardige plek in de samenleving. Om in contact te komen met anderen zijn er verschillende activiteiten waar je aan deel kunt nemen.  Dit allemaal om voorlichting te geven, verbinding te bieden, een luisterend oor te zijn en ervaringen te kunnen uitwisselen.

*De stichting heeft gemerkt dat ook vaders behoefte hebben aan dit contact. Daarom organiseren zij in de toekomst ook bijeenkomsten waar vaders welkom zijn.

 • Als je zelf een beperking hebt is dit project misschien iets voor jou! Om eenzaamheid tegen te gaan is [Buddies] in het leven geroepen. Het project van HandicapNL schept duurzame, gelijkwaardige vriendschappen tussen jongeren mét en zónder beperking. [Buddies] is opgedeeld in twee programma’s één voor jongeren met een fysieke beperking en één voor jongeren met een licht verstandelijke beperking. Heb jij al zin om op stap te gaan met jouw buddy?

Meer lotgenoten (PDF)

Niks gevonden dat bij jou past? Bekijk het volledige overzicht met lotgenotencontacten en wie weet vind je daar wel wat je zoekt! Lotgenotencontact kan sneller en makkelijker dan je denkt. Bijvoorbeeld via Facebook of andere online platforms. Deze lijst biedt je inzicht in verschillende organisaties die jou kunnen helpen. Mis je nog iets? Laat het weten!

Bekijk hier het volledige overzicht!

 

Manifest

HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap een normaal dagelijks leven kan leiden. Met leuke vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. Net als ieder ander. Maak jij je hier ook hard voor? Teken dan ons manifest!

Ja, ik teken het manifest voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Samenwerking [ Buddies ] en lokale ondernemers zorgt voor geweldige activiteitendag
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’
Het verschil maken als buddy: ‘Ik krijg kippenvel als ik zie hoe goed het haar doet’