Linda’s blog: Wil jij later…?

“Mama, wil jij later op mijn baby passen?” “Ja, dat lijkt mij heel leuk.” Maar het gesprekje met mijn zesjarige dochter is nog niet afgelopen.

Moederhert met babyhertje
Moederhert met babyhertje

 

Even later zegt ze: “Hoe moet het dan als jij oma bent, kun je dan nog wel lopen? Ik denk dat je dan een stok nodig hebt.” Haar gezicht staat ernstig en ze doet voor hoe dat er volgens haar uitziet. Ze loopt met een kromme rug en houdt een denkbeeldige wandelstok in haar linkerhand.

Ik moet erom lachen. Een paar weken geleden heb ik haar namelijk verteld dat ik pas liep toen ik zes was. Met stijve benen, wijd uit elkaar. Je kunt het vergelijken met een kalfje dat net op de wereld komt en gaat staan. Of met Bambi die – samen met Stampertje – voor het eerst op ijs staat. Daar moest mijn dochter dan weer heel hard om lachen. Ik heb haar uitgelegd dat ik heb leren lopen door ontzettend veel te oefenen. Bij de fysiotherapeut, thuis en op school. En in de bibliotheek – de openbare bibliotheek van Wassenaar.

In de bibliotheek van Wassenaar liep ik mijn eerste stukje ‘los’. Zonder looprek of arm. Helemaal zelf. Mijn broer was erbij. Hij liep mee en moedigde mij aan. Hij daagde mij uit om steeds een stukje verder te gaan. Dankzij hem klampte ik mij niet meteen vast aan een bak met prentenboeken die voor mijn neus stond, maar liep ik door naar de boekenkast met de boekjes die ik zo leuk vond – net een stukje verderop. Ik vond het eng, maar hij hield vol en ik ook. Ik kwam heelhuids aan bij de kast met informatieboekjes. Blij en dolenthousiast. Dat waren mijn ouders ook – een kwartiertje later.

Stap voor stap ben ik beter gaan lopen

Stap voor stap ben ik beter gaan lopen. En nu sta ik al jaren ‘stil’. Het wordt niet meer beter. Sterker nog: het gaat heel langzaam achteruit. Omdat ik ouder word. Maar voor nu ben ik tevreden – zeker als ik op mijn aangepaste oefenschoenen loop.

Hoe het is over ongeveer twintig jaar? Ik heb geen flauw idee en ik geloof dat ik dat ook niet wil weten. Wat ik wel weet, is dat ik dan op de baby van mijn dochter pas. Met of zonder stok, kromme rug of niet. Ik ben benieuwd of mijn dochter bij haar plan blijft!

Tot volgende week!