Linda’s blog: Schrijf!

Gewoon ouderwets schrijven met een pen op papier. We doen het niet vaak meer en dat is niet best, las ik deze week in een artikel op de website van NOS. Schrijven is namelijk heel belangrijk. Want schrijven stimuleert de ontwikkeling van je hersenen, vergroot je concentratievermogen, verbetert je fijne motoriek en laat je sneller denken. Nou ja, wie wil dat nu niet?

Ouderwets schrijven met pen en papier
Ouderwets schrijven met pen en papier

 

Ik denk na over dit nieuws en zie meteen mijn zesjarige dochter voor me die, met het puntje van haar tong uit haar mond, geconcentreerd de zinnen Roos is vaak boos, maar toen kwam Vik met een roos en Roos is weer blij op een knalroze papiertje schrijft. Haar handschrift is nog wat wiebelig, met hier en daar een flinke uitschieter, maar het is prima te lezen.

De basis is goed. Dus wij blijven oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Kom maar door met die pennen, potloden en blocnotes. Hele boeken gaan we schrijven! Wat nou, laptop, tablet of e-reader?

Ik moet ook weer even denken aan de uitspraak: “Dat wordt niets, dat schrijven. Begin maar alvast aan een typcursus.” Deze elf rottige woorden staan in mijn geheugen gegrift. Ik zat net in groep 3 toen mijn toenmalige revalidatiearts mijn ouders tijdens een controlebezoekje dit advies gaf. Ik zat erbij. Stil, maar boos, zo ongelooflijk boos. Ik ontplofte bijna. Hoe kon hij? Mijn besluit stond vast: ik ga schrijven, hoe dan ook. Niks typcursus.

Met mijn handen vol inktvlekken en mijn vingers krampachtig in een pengreep heb ik uiteindelijk leren schrijven. Dozen vol pennen, ontelbare inktpatronen en stapels schoolschriftjes heb ik erdoorheen gejaagd. A hell of a job en zonder de hulp, de aanmoedigingen en het engelengeduld van mijn juffen, klasgenootjes, ouders en ergotherapeuten was het mij nooit gelukt.

Dat weet ik absoluut zeker. Ik ben er dus nog steeds blij om, elke dag weer. Want kunnen schrijven is niet vanzelfsprekend, zeker niet als je een handicap of ziekte hebt. Dus als je het kunt, doe het. Be smart en schrijf!

Tot volgende week!