Linda’s blog: Over zondebokmomenten en vrijbrieven

Een knipperlichtrelatie. Die hebben mijn handicap en ik. Laat Google zoeken naar ‘knipperlichtrelatie’ en al snel vliegen de adviezen en tips je om de oren. De kernboodschap? ‘Doe het niet, stop ermee. Laat elkaar los, want steeds uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen is hopeloos vermoeiend en leidt uiteindelijk bijna nooit tot een fijne en stabiele relatie.’

Weegschaal
Weegschaal

 

Zo, het kan maar duidelijk zijn. Hoe moet dat dan met mij en mijn handicap? Eigenlijk is het natuurlijk een beetje onzin, want wij kunnen niet uit elkaar gaan en weer bij elkaar komen. Wij kunnen elkaar niet loslaten of definitief met elkaar breken. Kon dat maar. Definitief met elkaar breken, bedoel ik dan. Want na een tijdje weer samenkomen, dat hoeft van mij niet. Of zou ik hem dan toch een beetje missen, die handicap? Dat is natuurlijk wel de crux van een knipperlichtrelatie: je kunt niet mét, maar ook niet zonder elkaar.

Kun jij niet zonder handicap? Daar geloof ik helemaal niets van! Ik hoor het je denken. En terecht. Het lijkt mij fantastisch om vrijuit te kunnen lopen, rennen, springen, dansen en autorijden. Er zijn absoluut momenten waarop mijn handicap mijn zondebok is. De zondebok die overal de schuld van krijgt, zonder pardon. Dat het doen van de zaterdagboodschappen ruim drie uur moet duren, dat een spontaan bezoekje aan een vriendin een logistieke operatie wordt of dat een brug een onneembare vesting is voor mij en mijn bakfiets. Typische zondebokmomenten.

Nu dat missen nog. Hoe zit dat dan precies? Mijn handicap opent deuren, bezorgt behulpzame mensen een goed gevoel, maakt mij benaderbaar en geeft mij een vrijbrief. Een vrijbrief om niet alles zo serieus te nemen en af en toe eens heerlijk de spot te drijven met mijzelf en mijn beperkingen. Een vrijbrief die ik overigens ook graag aan anderen geef. Humor lucht op, maakt moeilijke dingen makkelijker. Dat zou ik toch missen, al is het maar een heel klein beetje. Laat het dus maar een knipperlichtrelatie blijven, dan houden we het tenminste spannend, mijn handicap en ik!

Tot volgende week!