Linda’s blog: Kiezen. Lang niet iedereen kan dat

Het is woensdagochtend 9 uur. De deurbel gaat. Ik schrik, ren de badkamer uit en schiet in mijn spijkerbroek. Wie is dit? Ik gris de hoorn van de intercom en mompel hallo. “Goedemorgen, ik kom uw rolstoel ophalen”, klinkt het vrolijk in mijn oor.

Rolstoel
Rolstoel

 

O ja, dat heb ik een week geleden afgesproken. En daarna heb ik er niet meer aan gedacht – dus nu heb ik een probleem. De rolstoel staat namelijk helemaal achter in onze propvolle schuur en wij hebben hem gebruikt als opbergdoos. Een autostoeltje, een stapel oude videobanden en wat stoffige boeken. Alles past erin. Het zweet breekt me uit.

Ik zeg het niet tegen de vrolijke ophaaljongen – niet door de intercom. Met knikkende knieën open ik de voordeur. Ik beken beschaamd dat ik de afspraak vergeten ben en loop met de ophaaljongen naar de schuur. Hij kijkt naar alle spullen en spot toch nog vrij snel de rolstoel. Zonder morren wurmt hij zich tussen de fietsen, trekt de spullen eruit en tilt de loodzware elektrische rolstoel boven zijn hoofd de schuur uit. Het is bijna een bovenmenselijke prestatie. Haastig geef ik hem nog een paar reserve-accu’s mee. Ik zet mijn handtekening op het ophaalformulier en weg is hij. Een actie van nog geen tien minuten.

Even later zit ik met een kop koffie op de bank. Bijna twee jaar heeft het geduurd voordat ik ‘m had. Vier of misschien vijf keer heb ik erin gezeten. En nu is hij weg – zomaar, binnen tien minuten. Ik zucht diep. Wij hadden geen klik, mijn rolstoel en ik. We hebben het geprobeerd – echt.

Eens in de zoveel jaar waag ik een poging. Misschien maakt een rolstoel alles net een klein beetje makkelijker, denk ik dan. Maar elke keer kom ik bedrogen uit: ik voel mij verschrikkelijk in zo’n ding en alles doet pijn – heel veel pijn. Daarom stop ik ermee. Ik probeer het niet meer. Het voelt als een goede keuze. Het voelt ook dubbel. Ik kan kiezen. Lang niet iedereen met een handicap kan dat. Ik geniet enorm van die extra ruimte in de schuur.

Tot volgende week!