Linda’s blog: De zwemprinses en de slagroomklopper

Zondagmiddag half vier: chloor, natte handdoeken en klotsende oksels. Zwemles. Ruim een jaar nu fietsen mijn dochter en ik elke zondag naar het zwembad – zin of geen zin.

Zwembad
Zwembad

 

Een verplicht nummer dat ons allebei soms behoorlijk de keel uithangt. Ik kan flink balen van het uiterst vermoeiende uit- en aankleedcircus eromheen en mijn dochter heeft af en toe gewoon geen zin om eindeloos baantjes te trekken in een zwembad vol luidruchtige kinderen. Geef haar eens ongelijk. Toch springt ze elke week weer het water in. Gefocust en met een duidelijk doel voor ogen: het behalen van haar eerste zwemdiploma, nog vóór het begin van deze zomer. Als het aan haar ligt, is het in juni feest en kan de vlag uit.

Afgelopen zondag – tijdens een kijkles – heb ik haar weer zien zwemmen. Wat ben ik trots op dat meisje. Snel en netjes glijdt ze door het water. Daar kan ik nog een puntje aan zuigen. Mijn korte en tamelijk krachtloze bewegingen lijken in niets op de lange, bijna sierlijke zwemslagen van mijn dochter. Natuurlijk, appels met peren vergelijken heeft geen zin. En het is ook goed zo. Ik blijf drijven en ik kom vooruit, boven en onder water. Dat het eruitziet als een haperende slagroomklopper neem ik voor lief.

Ik geniet enorm van haar zwemkunsten. Maar misschien geniet ik nog wel het meest van haar winnaarsmentaliteit. Van haar wil om snel dat diploma te halen. Het liefst sneller dan haar zwemvriendjes en -vriendinnetjes. Want dan is ze ‘de beste’ en dat vindt mijn dochter fantastisch. Af en toe probeer ik haar ongebreidelde prestatiedrang wat te temperen. Door subtiel op te merken dat gewoon goed ook goed is. Ik betwijfel alleen of ze het van mij aanneemt, want ik moet eerlijk bekennen dat de appel hier niet ver van de boom valt.

Stiekem ben ik daar niet heel rouwig om – zeker niet bij het leren zwemmen. Dat scheelt toch weer een paar bakfietsritjes, een stapel handdoeken en een berg doorgezweten shirtjes.

Tot volgende week!