Lauri (22) schrijft boek voor meer begrip over LVB

Lauri stolk is 22 en heeft al vier boeken geschreven, waarvan twee door een ‘echte uitgever’ zijn gedrukt. Haar laatste boek ‘Tussen 3 werelden’ is deze maand gepresenteerd. En ohja… Lauri heeft een licht verstandelijke beperking.

Lauri
Fotograaf: Damminga Fotografie

De jonge Oostvoornse praat graag over haar schrijfavontuur. Opgewekt vertelt ze: “Ik heb al best veel interviews mogen doen. Dat is superleuk, maar ook wel vermoeiend.”

Buitenbeentje

Lauri heeft een licht verstandelijke beperking, iets waar ze lang over heeft gedaan om te accepteren. Ze voelde zich eigenlijk nergens echt bijhoren. Lauri: “Vroeger vond ik het lastig om mijn plek te vinden. Ik zat op een ‘normale’ basisschool. Dat was beter voor mijn ontwikkeling, want dan zou ik niet meteen in de ‘beperkte wereld’ terecht te komen. Aan de ene kant is dat natuurlijk fijn, maar andere kant ontwikkelde ik hierdoor een verkeerd toekomstbeeld.”

Ik vond het altijd lastig om mijn plek te vinden

“Ik leerde dat je een normaal, volwassen bestaan moet gaan opbouwen: studeren, een baan vinden, trouwen, kinderen krijgen… Ik dacht dat dat ook voor mij was weggelegd. In groep 8 besefte ik dat het voor mij anders zou zijn. Vanaf dat moment had ik moeite met mijn beperking.”

Moeilijk aarden

Na de basisschool ging Lauri naar een praktijkschool. “Je moet daar veel met je handen werken. Maar ik ben motorisch hartstikke onhandig, waardoor ik me niet op mijn plek voelde. Ook waren er veel kinderen met gedragsproblemen. Hierdoor was er een hard klimaat. Ik kon er totaal niet aarden.” Ze maakte de overstap naar het Voortgezet Speciaal Onderwijs, maar daar vond ze juist te weinig uitdaging. Alle negatieve ervaringen braken haar uiteindelijk op. “Ik kreeg niet de juiste hulp en begeleiding en werd depressief.”

Ik moest leren accepteren wie ik ben en hoe mijn leven eruitziet

Op haar 17e ging Lauri daarom naar een behandelgroep, waar ze met hulp langzaam uit haar depressie wist te komen. “Vanaf mijn 20e zit ik nu op een woongroep. Hier moest ik echt leren accepteren wie ik ben en hoe mijn leven eruitziet. Nu noem ik mijzelf een ‘gelukkig kind’. Want ik zie er misschien net zo uit als andere volwassenen, maar ik voel me een kind.”

Boek biedt herkenning

Om anderen met een licht verstandelijke beperking herkenning te bieden, besloot Lauri een boek te schrijven: “Toen ik jonger was, had ik moeite met mijn beperking. Mede omdat er geen boeken waren met personages waar ik me mee kon identificeren. Daardoor voelde ik me altijd behoorlijk eenzaam. Ik wil anderen laten weten dat ze niet alleen zijn in hun beperking. Daarom heb ik dit boek geschreven.

Ik wil anderen laten weten dat ze niet alleen zijn in hun beperking

In eerste instantie wilde ze haar boek in eigen beheer uitgeven, maar eenmaal geschreven bleek het uitgeverswaardig. Een POD uitgever voldeed echter niet aan haar verwachtingen: “Ze wilden bijvoorbeeld geen hardcover uitbrengen. Dus toen heb ik een oproepje geplaatst. En veel uitgevers reageerden, superleuk! Uiteindelijk is het uitgeverij Marcel Vaandrager geworden die het boek op de plank heeft gebracht.”

Deels autobiografisch

Hoewel ‘Tussen 3 werelden’ gaat over het fictieve personage Emma, heeft het veel raakvlakken met Lauri’s eigen leven: “Het hoofdpersonage lijkt best wel op mij. Ze heeft net als ik een licht verstandelijke beperking. In het boek verhuist ze naar een woongroep. Dit vindt ze moeilijk. Op die woongroep zitten veel verschillende mensen van verschillende niveaus. Ze vindt het lastig om daar mee om te gaan en tegelijkertijd haar eigen plek binnen de groep te vinden.”

Vooroordelen

Hoewel Lauri herkenning hoopt te bieden aan mensen met een verstandelijke beperking, is dat zeker niet de enige doelgroep voor wie het boek geschreven is. Juíst mensen zonder LVB kunnen er een hoop van leren. “Heel veel mensen hebben een verkeerd beeld van een LVB. Er wordt al snel gedacht aan mensen met het syndroom van down. Maar mensen met een licht verstandelijke beperking hebben vaak juist een grote woordenschat en kunnen bepaalde lesstof makkelijk opnemen. Hierdoor worden LVB’ers vaak overschat.”

Ik hoop dat mijn boek zorgt voor meer begrip en empathie

“Ik krijg zelf ook vaak te horen dat ik er ‘normaal’ uitzie. Dat is natuurlijk een compliment, maar tegelijkertijd geeft dat ook het stereotype weer. Ik hoop dat mijn boek zorgt voor iets meer begrip en empathie. Hopelijk neemt het wat vooroordelen over mensen met een LVB weg, en kunnen mensen met een LVB zich identificeren met het personage.

Tips van de expert

Uiteraard heeft de ervaren schrijfster tips voor iedereen die ook een boek wil schrijven: “Schrijf vanuit je hart. Over dat wat jij interessant vindt. Schrijf ook over wat je moeilijk vindt. Doe je dat niet, dan laat je je beste boek liggen. En tenslotte: Schrijf voor jezelf, omdat je het leuk vindt. Niet om er rijk van te worden.”

Een normaal, waardevol dagelijks leven

Veel mensen met een verstandelijke beperking lopen vroeg of laat vast. Door vooroordelen, onder- of overvraging of een omgeving waarin zij zich niet thuis voelen. Doodzonde, want Lauri laat als geen ander zien hoeveel talent er verborgen ligt wanneer de juiste omgeving wordt geboden. HandicapNL wil dat iedereen alles uit zichzelf én uit het leven kan halen. Help jij mee? Teken hieronder ons manifest!  

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Karlien – Levenslang
Karlien – Levenslang