‘Langzamerhand begon Iris echt heel mooie dingen te maken’

Voor iedereen is het van belang om zich naast werk, school of studie te kunnen ontspannen met iets leuks. Voor mij is dat in het weekend lekker naar sport kijken vanaf de bank of zelf gaan sporten. En voor Iris is dat kleuren.

Bas en Iris
Bas en Iris

Een tafel vol kleurboeken en stiften

Ze gaat dan zitten aan de eettafel en klapt haar kleurboek open. En nog een kleurboek. En nog eentje. Ze heeft zeker vier volle dozen met stiften en kleurpotloden, die ze omkiepert en vervolgens over de hele tafel uitspreidt. Haar iPhone legt ze voor zich neer, want tegelijkertijd kijkt ze een aflevering van Goede tijden, slechte tijden uit 2014 terug of naar Spangas.

Uren achtereen

Ik begrijp niet dat ze het kleuren zo lang en zo toegewijd volhoudt, soms echt uren achtereen. Maar het is geweldig om te zien hoe ze zo een hele dag bezig kan zijn. Het begon ooit met een simpele kleurplaat, waarbij het al een kunst was als ze binnen de lijntjes bleef. Deze kleurplaat groeide uit tot hele tekenboeken van Disney-films. Urenlang kon ze zich vermaken.

Speciale tekeningen

Meer dan eens vroeg ik of ze er niet eens klaar mee was. Ongelovig keek ze me dan aan: ‘Nee joh!’ Langzamerhand begon ze echt heel mooie dingen te maken en kreeg ze Mandala kleurboeken met ingewikkelde en verfijnde afbeeldingen in plaats van de rechttoe rechtaan Disneyfiguren. Als iemand in haar familie- of vriendenkring jarig is, maakt ze speciaal voor diegene een tekening.

Prachtige trots en blijdschap

Zelf is ze apetrots op haar tekeningen. Ze plaatst ze als ze af zijn dus gelijk op Facebook en Instagram, op sociale media is ze namelijk handig genoeg. Elke keer als iemand reageert, vertelt ze daarover aan mij of aan onze ouders. Ik deel de tekeningen die ze maakt ook wel eens online. Haar trots en blijdschap zijn prachtig om mee te maken.

Later als ze groot is…

Op haar werk mag ze soms in de pauzes kleuren – haar kleurpotloden en pennen zitten allemaal in haar tas. Later wil ze graag een eigen atelier waarin ze haar tekeningen kan tentoonstellen en verkopen. Gezien de enorme hoeveelheid kleurplaten die ze produceert, vraag ik me een beetje bezorgd af of die wel allemaal in een winkel passen. Dus als iemand nog een goede locatie met heel veel ruimte kent voor een enthousiaste kunstenares, laat het weten!

Bas Tietema
*Deze blog verscheen oorspronkelijk op 7 januari 2020

Ruimte voor talent

Helemaal opgaan in je talent, dag na dag groeien en vol trots de mooiste dingen maken… Ieder mens geniet ervan om zichzelf te ontplooien. En iéder mens heeft talent! Daarom draagt HandicapNL bij aan initiatieven als BlijGoed en MoMo theaterwerkplaats, waar mensen met een beperking hun talenten kunnen ontdekken, inzetten en verdiepen. Met stralende gezichten en de mooiste creaties tot gevolg!

HandicapNL Update

Wil je op de hoogte blijven van de beste blogs, persoonlijke verhalen en campagnes? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de hoogtepunten. Zo mis je niets!

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven

 

“Niet langer radeloos in mijn rolstoel”
“Niet langer radeloos in mijn rolstoel”
Foooocus helpt jongeren om hun plek in de maatschappij te vinden
Foooocus helpt jongeren om hun plek in de maatschappij te vinden