Kunstenaars met een beperking tonen hun unieke Utrechtse werken  

UTRECHT – De hele maand oktober stellen kunstenaars met een verstandelijke beperking in winkeletalages en op openbare locaties in Utrecht kunstwerken tentoon. In die werken hebben zij hun impressies van een inspiratietour in mei aan de Domstad verwerkt. Geïnteresseerden kunnen zelf een route langs (een selectie van) die bijzondere Utrechtse kunst uitstippelen én bieden op een kunstwerk. Met de opbrengst wordt een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. Zodat ook zij zich creatief kunnen ontwikkelen.

Derk samen met twee lachende dames tekenen buiten aan een picknicktafel.
Derk samen met twee lachende dames tekenen buiten aan een picknicktafel.

Alle locaties, van hotel tot beddenwinkel en van Spoorwegmuseum tot brasserie, zijn met de daarbij behorende kunstwerken te vinden op www.buitengewoonkunst.nl. Via een tool op de website kan iedereen zijn eigen route samenstellen en printen.

Echt Utregs

De werken zijn allemaal echt Utregs. Ze zijn gemaakt naar aanleiding van een verblijf van 15 kunstenaars met een verstandelijke beperking uit heel Nederland, op 15 en 16 mei van dit jaar in Utrecht. Op hun inspiratietour bezochten ze prominente plekken in Utrecht en verwerkten hun impressies ter plekke in schetsen. Die werkten ze de afgelopen maanden in hun ateliers uit tot de kunstwerken die heel oktober worden tentoongesteld. De 15 talenten werden gedurende die twee meidagen begeleid door gevestigde collega-kunstenaars uit Utrecht zoals schilders Jeroen Hermkes en Sophia Anastasia,  beeldhouwer Ruud Kuijer en keramiste Natasja Schrijvers.

Alle werken zijn te koop

Alle tentoongestelde werken zijn te koop. Gedurende de maand oktober kunnen geïnteresseerden bieden op kunstwerken, ook dit via www.buitengewoonkunst.nl. Een aantal kunstwerken gaan tenslotte tijdens de finale op zondag 4 november in restaurant The Green House (Croeselaan 16, Utrecht) publiekelijk onder de hamer. Net zoals het schilderij dat ter plaatse live wordt gemaakt. Iedereen kan in The Green House meebieden!

Vincent Bijlo en burgemeester

Columnist, schrijver en cabaretier Vincent Bijlo opent om 14.30 uur de middag. Burgemeester Jan van Zanen veilt een van de werken. Daarnaast is er een spetterend optreden van Blues Sparks, bestaande uit talentvolle muzikanten met een verstandelijke beperking. Met de opbrengst wordt een kunsteducatieprogramma voor mensen met een verstandelijke beperking opgezet. Dat programma krijgt vorm in samenwerking met onder andere het Kröller-Müller museum. De eerste pilot van het kunsteducatieprogramma wordt op 4 november onthuld.

Het project ‘BuitenGewoon Kunst met een Utregs tintje’ is een initiatief van Stichting hetWerkvan en HandicapNL. “Wij willen talentvolle kunstenaars met een verstandelijke beperking de kans bieden om zich creatief te ontwikkelen. Daar is helaas bij de dagbesteding vaak weinig of geen ruimte voor”, licht Femke Riel, bedenker van het project toe. “Met het project en ons kunsteducatieprogramma willen we dat veranderen.”

Derde editie BuitenGewoon Kunst

BuitenGewoon Kunst vindt dit jaar voor de derde keer plaats. Vorig jaar stond Rotterdam centraal. In 2016 had Buitengewoon Kunst een Limburgs tintje. De expositieroute door Utrecht werd mogelijk gemaakt door medewerking van allerlei publieke instellingen, winkeliers en sponsors en door een donatie van het K.F. Heinfonds.

Aanwezig zijn bij de bijzondere veiling op 4 november? Meld je dan hier aan!

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten