Krampachtig gepriegel, een pijnlijke knie en klotsende oksels

Het is warm – of eigenlijk gewoon bloedheet. Euh, ja, vertel eens wat nieuws. Ik ben geen fan van dit zweetweer: als je een slok van je koffie neemt, drupt het zweet al van je voorhoofd en die lekkere opfrisdouche helpt misschien een kleine 2 minuten – als je geluk hebt.  Toch durft HandicapNL het deze week aan om berichten te posten over hoe belangrijk sporten is, juist als je een beperking hebt. En terecht: bewegen is goed voor je. Je blijft fit, ontwikkelt je spieren en je werkt aan je zelfvertrouwen.

Daas
Daas

Wat past bij mij?

Maar hoe vind je nou een sport die bij je past? Eentje die je met plezier doet? Dat is nog niet zo simpel – tenminste dat vind ik. Een tijdje terug schreef ik in mijn blog On your marks, get set, go! over de zoektocht naar een droomsport voor mijn 6-jarige dochter. Haar keuze? Atletiek. Enthousiast en gefocust traint ze elke week – bloedheet of niet. Stap voor stap leert ze sprinten, kogelslingeren, polstokhoogspringen en hordelopen.

“Dit was meer een verkapte therapiesessie dan een lekker uurtje sporten.”

Hoezo lekker rennen?

Ik heb wat geflirt met RaceRunning. Een week nadat ik het voor het eerst zag, ben ik het gaan doen – terwijl mijn dochter verbeten haar springtechnieken oefende. Op een bloedhete woensdagmiddag (alweer die hitte!) hees ik mij op de fiets en strompelde ik de baan op. Strompelen, dat was het. Niks lekker rennen met wapperende haren. Het kwam er niet eens bij in de buurt.

Gratis dazenbeet

Wat was dat moeilijk! Ik kwam helemaal niet vooruit – sterker nog, ik ging alleen maar achteruit. Met mijn rechtervoet drukte ik de fiets bijna om en met mijn linkervoet kon ik nauwelijks kracht zetten. Het resultaat: krampachtig gepriegel, een pijnlijke knie en klotsende oksels. En een dazenbeet op de koop toe.

Toch maar baantjes trekken

Nee, dit was het niet voor mij. Dit was meer een verkapte therapiesessie dan een lekker uurtje sporten. Niet mijn droomsport dus – niet voor nu. Maar ik begrijp wel nog beter hoe goed RaceRunning is en wat het kan doen voor kinderen (en volwassenen) die moeilijk lopen en bewegen. Je traint spieren die je anders niet gebruikt en leert zo beter bewegen. Pure winst. Ik heb gewoon het geduld, de tijd en de energie niet.

Ik blijf zoeken, want ook ik wil sporten. Juist omdat ik weet en heb ervaren hoe belangrijk bewegen is – zeker als je een handicap hebt. Misschien toch maar weer baantjes trekken, op zondagochtend? Wordt vervolgd!

Tot over 2 weken!