Kees Momma – Ontredderd na Glasgow

Kees Momma (56) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Aan regisseuse Monique schrijft Kees regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Deze keer schrijft hij over de klimaatconferentie in Glasgow.

Beste Monique,

Donderdag 11 november. Nadat ik me had gewassen en mijn ontbijt op had, trok ik de wandelschoenen aan voor mijn dagelijkse ochtendwandeling. Een ingang naar het bos bleek te zijn afgezet, omdat er een boom werd gesnoeid. Aangekomen op de plek waar de boom werd getrimd, zag ik dat men het karwei nog niet had afgerond. Hoewel het erop leek dat de werkzaamheden even waren onderbroken, en het gevaar voor vallende takken was geweken, probeerde ik tussen de hekken door te glippen.

Ik wilde immers zo snel mogelijk naar huis.

Bonje

Nog maar amper was ik door de smalle opening of daar begon een van de houthakkers die op de grond het hout opruimde, toch bonje te maken! Woedend riep hij naar mij om zo gauw mogelijk weg te wezen vanwege het gevaarlijke snoeiwerk. Ik schrok van zijn plotselinge stemverheffing, maar hij was op zijn beurt ook geschrokken, omdat ik de dranghekken was gepasseerd.

Wijselijk draaide ik me om en bedacht een alternatieve route naar huis. Ik had geen zin in ruzie. De emoties bleven me lang bij en de gehele middag voelde ik me afgemat.

Kees Momma wil met een nieuwe documentaire aandacht vragen voor autisme. Help jij Kees deze film mogelijk te maken? Dan krijg je door hem één van zijn schitterende tekeningen thuisgestuurd!

Steun de crowdfunding!

Klimaatconferentie

Ook de avond draaide uit op een dieptepunt. Aan de telefoon sprak ik mijn oudere broer. Zoals bekend, was er een belangrijke klimaatconferentie in Glasgow gaande. Bijna alle landen van de wereld deden eraan mee. Er scheen de afgelopen tijd druk te zijn onderhandeld om de schadelijke uitstoot in de atmosfeer verder terug te dringen. En er lag een plan om de regenwouden te herstellen. Kortom, er zouden serieuze plannen zijn bedacht om de aarde te behoeden voor de ondergang.

Telefoon

Ik wilde graag op de hoogte zijn van de ontwikkelingen van de conferentie, maar durf geen kranten te lezen en het TV-journaal te volgen aangezien berichtgevingen in de media bij mij erg direct en hard kunnen overkomen. Ik kan het wereldnieuws beter aan mijn broers overlaten, want zij kunnen het beter verwoorden dan de media. Aan de telefoon zei mijn broer het volgende: “Nou ja, er zijn wel wat positieve ontwikkelingen uitgekomen maar er moet natuurlijk heel veel gebeuren. Men heeft zich vooral gericht op de langere termijn. Dus over één, twee, ja zelfs drie decennia.”

Het ene doemscenario na het andere spookte door mijn hoofd

Doemscenario

Ik voelde de moed in de schoenen zinken. Was dat alles? Even later had ik ook mijn andere broer aan de telefoon. Ook hij had eenzelfde relaas. Zou de klimaattop in Glasgow dan geen succes worden? Zou alles gewoon blijven bij hoe het was en zou daarmee de klimaatverandering verergeren? Betekende dit een rampzalige toekomst met een snel stijgende zeespiegel, moordende hittegolven, verdere verwoestijning en nooit meer koude winters….? Het ene doemscenario na het andere spookte door mijn hoofd. Ik voelde me ontredderd, en tenslotte eenzaam en verdrietig.

Positieve ontwikkelingen

Nauwelijks was ik opgestaan of ik hoorde een belletje. Het was een appje van mijn broer. Geheel tot mijn verbijstering las ik een zeer goed verhaal. Wat een geruststelling! Er stond vermeld:

“Beste Kees, de ontwikkelingen zijn juist positief. De wereldleiders zijn nog niet eerder zo eensgezind geweest. Dus de hoop is nu groter dan hiervoor. Volgens mij heb ik jou in ons gesprek ook gezegd dat het positief was. Dus genoeg reden om juist meer hoop te hebben. Slaap lekker en tot gauw. P.S. Ik werd tijdens ons gesprek gestoord door telefoontjes die er doorheen kwamen. Vandaar de toon.”

Wat een opluchting. Nu maar even afwachten hoe de slotdag van deze wereldtop wordt afgerond. Misschien hoor ik dat wel morgen.

Hartelijke groeten,

Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland en zette daarmee autisme op de kaart. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. Jouw hulp is hard nodig om deze tweede documentaire mogelijk te maken!

Ja, ik steun Kees Momma!

De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
De Special Media Awards: de Oscars voor mediamakers met een handicap
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan
Een eigen plekje als je oud genoeg bent om op kamers te gaan