Jan Otter over zijn ervaring als collectant en collecte coördinator

Al jarenlang zet Jan Otter uit Berkel & Rodenrijs zich in voor Fonds Verstandelijk Gehandicapten. Eerst als collectant, inmiddels is hij coördinator in de gemeenten Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk en stuurt hij zijn collectanten aan. En dat doet Otter op een heel bijzondere manier…

Collectanten HandicapNL met collectebussen
Collectanten HandicapNL met collectebussen

 

Met de collectebus langs de deuren gaan, is natuurlijk een goede manier om geld op te halen voor ons goede doel. Maar toen Otter merkte dat de bijdragen van mensen minder werden, besloot hij een andere manier te bedenken om meer geld in te zamelen. “Dat doen we door met een groep collectanten op drukke dagen naar het centrum te gaan”, vertelt Otter. “We staan op een strategische plek zodat mensen niet om ons heen kunnen. En dat levert écht meer op.”

Eén van die goede momenten is bijvoorbeeld de woensdagmiddag, als de kinderen vrij zijn. Otter: “Ze gaan dan met hun moeder boodschappen doen. Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen leren om te delen en te geven. Vaak zijn het dan ook de kleintjes die geld in de bus doen. Mooi toch?”

De groep – van ongeveer tien mensen – heeft speciale shirts aan waardoor ze goed herkenbaar zijn. Al vijf jaar is deze manier van werken een groot succes. Ook bijzonder: onder de collectanten zijn ook mensen met een beperking. “Zij willen graag meehelpen om geld in te zamelen”, legt de coördinator uit. “Het is ten slotte ook voor hen bestemd.” Een deel van de opbrengst die Otter en zijn team binnenhaalt, is bestemd voor Stichting Sprank. Deze stichting biedt ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking en Otter zet zich al jaren voor deze club in.

Voor andere coördinatoren heeft hij nog een tip: betrek de lokale media bij de activiteiten. Otter: “Elk jaar schrijft de krant een stukje over de collecte. Dat zorgt ervoor dat mensen er vanaf weten én het geeft extra naamsbekendheid. Dat kan nooit kwaad.”

Ook in september gaat Otter de straat weer op om te collecteren. Niet alleen in het centrum en bij winkelcentra, maar ook langs de deuren. “Dat hoort er ook nog steeds bij. Al merk ik wel dat die opbrengst minder wordt.” Hij is nog altijd even enthousiast en zet zich vol overgave in. “Het geeft veel voldoening.”

Relevant nieuws

Wordt de opbrengst van de collecte goed besteed? Oordeel zelf!

Staat er een barbecue op uw agenda? Kijk snel bij onze BBQ actie.

Maar liefst 21 goede doelen doen – net als wij – mee aan de pilot pincollecte.

Wijzigingen naar aanleiding van de enquete onder collecte organisatoren en collectanten.

Wij willen onze collectanten verzekerd laten collecteren. Helpt u mee dit mogelijk maken?

Nieuw collectemateriaal

collecte Fonds verstandelijk gehandicapten