Jacques de Wit over zijn datingmethode voor mensen met een handicap

Jacques de Wit (53) koppelt mensen met een verstandelijke beperking via de datingmethode ABCDate.nl. ‘Toen ik een aantal jaren geleden een project opzette over seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking, hoorde ik vaak dat ze wel wisten hoe ze seks moesten hebben, maar dat ze niemand hadden om het mee te doen. Er is een enorme eenzaamheid in deze groep.

ABCDate, twee vriendinnen hebben het gezellig met elkaar
ABCDate, twee vriendinnen hebben het gezellig met elkaar

Samen een pizza eten

Daarom heb ik de datingmethode ABCDate.nl opgezet. Niet alleen om mensen relationeel aan elkaar te koppelen, maar vooral ook vriendschappelijk. Samen een pizza eten, een filmpje pakken. Als daar een relatie uitkomt, is dat mooi meegenomen. Ook besteden we aandacht aan belangrijke onderwerpen als ‘contact leggen’ en ‘gesprekstechnieken’.

Verzekerd van gelijkwaardige dates

Sinds een jaar werken we samen met zeven zorginstellingen. Een cliënt kan alleen via zijn of haar begeleider lid worden. Zo krijgen we een bestand van alleen maar mensen met een verstandelijke beperking. Dat is veilig, omdat je zo voorkomt dat er ongelijkwaardige dates ontstaan. We hebben nu 500 mensen in het bestand en er zijn al tientallen stelletjes uit voorgekomen. Maar we zijn er nog niet, we willen dat het netwerk landelijk dekkend is. Het is fantastisch om iedereen door de ruimte te zien stuiteren tijdens een van de feesten die we organiseren. Ik vind het heel mooi om mensen bij elkaar te brengen.’

Meer weten over de mogelijkheden van daten voor mensen met een verstandelijke beperking? Kijk op handicap.nl/abcdate. HandicapNL maakt ook dit initiatief mede mogelijk.