Interview met eenzaamheidsexpert Jeannette Rijks

In 2000 zat Jeannette Rijks met haar tante bij de huisarts. De 91-jarige vrouw gaf aan dat ze eenzaam was. Na een rijk en avontuurlijk leven, voelde ze zich leeg. ‘U heeft een heel leuk leven gehad. Dit is het gevolg ervan,’ antwoordde de huisarts doodleuk en daar kon ze het mee doen. Mede door deze ervaring besloot Jeannette zich te ontwikkelen tot eenzaamheidsexpert. Ze schreef er het boek De Kracht van eenzaamheid over, ontwikkelde een online cursus, werd televisiecoach bij omroep Max en richtte het bedrijf Factor 5 op, waarmee ze eenzaamheid bestrijdt.

Getekende illustratie sociale contacten
Getekende illustratie sociale contacten

Eenzaam door een vicieuze cirkel

Volgens Jeannette Rijks kan eenzaamheid iedereen overkomen. Maar niet iedereen is zelf in staat om het weer te doorbreken. ‘En dan wordt eenzaamheid een hersenprobleem of specifieker, een verandering in je hersenen. Als je eenzaam bent, ga je alles als vanzelf door een negatieve bril bekijken. Je wordt wantrouwend en denkt dat niemand je de moeite waard vindt. Dat doen je hersenen, zonder dat je het zelf wilt. Het resultaat is dat je bang wordt en contacten juist nog meer gaat vermijden.’ Mensen met een fysieke of verstandelijke beperking komen eerder in zo’n vicieuze cirkel terecht. Als ze weinig vrienden en kennissen hebben, denken ze al snel dat anderen geen zin hebben om iets met hen te doen. Ze trekken zich terug, wat de eenzaamheid nog meer vergroot.

Jezelf kennen en gezonde relaties aangaan

Rijks ontwikkelde op basis van wetenschappelijk onderzoek een 4-stappen-methode  om de verandering in je brein aan te pakken en de vicieuze cirkel te doorbreken. Een belangrijk onderdeel van haar methode is te herontdekken wat je écht leuk vindt om te doen, waar je als kind al blij van werd. Vervolgens maak je een plan om dat weer op te pakken. Dat werkt, ondervindt Jeannette in de praktijk.

‘Hoe eerder je leert contact met anderen te maken, hoe beter je daarin wordt’

Een voorbeeld: ‘Een vrouw die voor haar dochter met een ernstig meervoudige beperking zorgde, had zichzelf mede daardoor compleet verwaarloosd. Zij leerde meer aan zichzelf te denken en actie te ondernemen. Zo wilde ze graag reizen, iets waar ze nooit tijd voor vrijmaakte, omdat ze de zorg voor haar dochter altijd voor liet gaan. Maanden later kreeg ik een kaartje van haar uit Canada. Ze had de stap toch gezet. Waar het om draait, is dat we onszelf goed moeten leren kennen, dan kunnen we ook gezonde relaties met anderen aangaan.’

Jong geleerd, oud gedaan

Groepsgesprekken en trainingen om betere sociale vaardigheden te ontwikkelen, kunnen ook helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Maar Jeannette Rijks denkt dat het nog beter is, als we al op jonge leeftijd leren hoe we relaties met anderen opbouwen. Daar zou volgens haar meer aandacht voor moeten zijn, bijvoorbeeld op school. En dat geldt voor iedereen, of je nou een verstandelijke of lichamelijke beperking hebt of niet. Jeannette: ‘Alle projecten om mensen meer gezelschap en afleiding te bieden zijn heel mooi. Maar als we eenzaamheid echt willen bestrijden, dan moeten we het probleem bij de wortel aanpakken. Want hoe eerder je leert om contact te maken met anderen, hoe beter je daarin wordt.’