6x toffe inclusieve designs

Heb je een handicap, in welke vorm dan ook, dan kan je vast en zeker producten opnoemen die totaal niet inclusief zijn ontworpen. Verpakkingen die met geen mogelijkheid open te krijgen zijn, onleesbare lettertypen, bureaus waar nét geen rolstoel onder past… Terwijl het juist aan designers is om hun creaties zo inclusief mogelijk te maken.

Inclusief design

Hoe tof als heuse (A)merken hier een voorbeeldfunctie innemen, en met echte inclusieve designs voor hun producten komen. Ze bestaan! We hebben de leukste en opvallendste inclusieve innovaties en designs op een rijtje gezet.

Inclusieve deodorant van Unilever – Rexona

Rexona kwam dit jaar met een inclusieve deo op de proppen. Heel tof! We realiseren het ons niet altijd, maar zoiets simpels en alledaags als deodorant is niet voor iedereen bruikbaar. En vasthouden kan een enorme uitdaging zijn wanneer je beperkte hand- en armkracht hebt, of je door visuele beperking niet ziet welk flesje je in je handen hebt.

Het Amerikaanse Marketingbureau Wunderman Thompson kwam met het idee voor een inclusieve, aanpasbare deodorant en pitchte het bij hun vaste klant Unilever. De food- en huishoudretailer omarmde het idee meteen. Zo geschiedde, in juli 2021 kwam de eerste inclusieve deoroller op de markt.

Wat heeft het product wat standaard deo’s niet hebben?De fles heeft- aangepast handvatten, en kan daardoor op meerdere manieren worden vastgehouden. De dop vormt eigenlijk een zacht gevormde haak, waardoor je het flesje kan ophangen en deze vervolgens makkelijk opengetrokken wordt. Ook staat er braille op de fles.

Inlcusicards – Inclusieve wenskaarten

Ook op eigen bodem zijn er inclusie strijders te vinden die zich hard maken voor design voor iedereen. Zo vindt de Utrechtse Liza dat er veel te weinig diversiteit te vinden is in het kaartenrek. Euh,.. het kaartenrek? Dat klopt.

Wanneer heb jij voor het laatst een kaartje gezien met een roller erop? Waar vind je nou een wenskaartje voor iemand die struggelt met zijn beperking? Bij Inclusicards! De webshop van de Utrechtse bevat een assortiment aan kaartjes die vooral niet binnen ‘de norm’ vallen. Ook genderneutrale geboortekaartjes en ‘gefeliciteerd met je transitie’ kaartjes zijn hier te vinden.

De ontwerpster heeft haar webshop kunnen starten na een crowdfundactie en werkt inmiddels met een diversiteit aan designers. Liza vertelt bij ‘In de buurt’ hoe bijzonder ze de kaartjes met rolstoelen vindt: “De illustrator die dit maakt zit zelf ook in een rolstoel. Mensen weten niet hoeveel zoiets betekent. Zo’n kaart zie je letterlijk nooit. Hoe mooi is het dat mijn werk daaraan kan bijdragen?”

Inclusicards inclusief design

Fijnproevers – eten voor mensen met slik en kauwproblematiek

Een prachtig kleiner initiatief in deze categorie. Maar het verhaal is des te mooier. Een bezorgservice van smaakrijke maaltijden voor mensen met eet- en slikproblematiek. Wanneer je door een beperking geen vast voedsel kan doorslikken, mis je al snel smaakbeleving. Mensen met dergelijke problematiek zijn voor hun voeding, bij elk eetmoment aangewezen op zoete dieetdrank. Dit gaat natuurlijk enorm tegenstaan. De makers van het concept waren jarenlang leverancier van dressings en chutney’s toen ze van de chef-kok hoorden over dit probleem. Zo ontstond het idee voor Fijnproevers: hartige, smaakvolle, energie- & eiwitverrijkte eetmomenten.

In 2014 won Fijnproevers de Herman Wijffels innovatieprijs! Met deze prijs werd de innovatie erkend en daarnaast ook de maatschappelijke impact van Fijnproevers op de kaart gezet.

Fijnproevers inclusief design

Tastysoep – Soepverpakking met braille

In Nederland zijn 350.000 mensen blind of slechtziend. Gek dat er dan zo weinig levensmiddelen braille op de verpakking hebben staan. Dat vond DiDutch designer Tim Velthuis ook. Daarom heeft hij samen met Soepfabrikant Naturally Tasty verpakkingen MET braille ontwikkeld. Sinds mei dit jaar is de Naturally Tasty rode linzensoep verkrijgbaar in een door Velthuis ontworpen verpakking met braille. De soep wordt door zo’n 1000 supermarkten verkocht en is de eerste in zijn soort. DiDucth en Naturally Tasty hopen met de brailleverpakking de zelfstandigheid van de doelgroep te vergroten en vragen hiermee aandacht voor blinden en slechtzienden.

Tastysoep inclusief design

Gemeente Zeewolde – Aanleg rolstoelparcours

Deze valt in het rijtje ‘architectuur’. Waar de meeste gemeentes echt wel denken aan het aanleggen van een voetbalveldje of een skatebaan, wordt er nooit gedacht aan een oefenparcours voor rolstoelen. ‘Dat moet toch gewoon kunnen?’, dacht Erik Wallenburg uit Zeewolde. Na een lange lobby bij zijn gemeente is deze zomer het eerste rolstoelparcours van Nederland geopend. Hier kunnen rollers alle mogelijke hindernissen oefenen die dagelijkse kost zijn. Het oefenpark bestaat uit verschillende bestratingen, scheve putdeksels en hobbelige klinkerpaadjes, doodlopende gangetjes, regengootjes en wildroosters.

Rolstoelparcours Zeewolde inclusief design
Foto: Ruben Schipper Fotografie / De Stentor

Kleding: Tommy Hilfiger – Adaptive

Ook modegigant Tommy Hilfiger is een voorloper op het gebied van inclusief design. De ontwerper heeft zelf kinderen met ‘speciale behoeftes’ en weet daardoor naar eigen zeggen hoe hardaangepaste kleding nodig is.

Het merk heeft inmiddels de zogenaamde ‘Adaptive’ kledinglijn op de markt gebracht en brengt deze binnenkort ook in Europa uit. De lijn onderscheidt zich onder meer met broeken die geschikt zijn voor protheses, beugels en gips. Daarnaast is de kleding voorzien van ritsen en knoopjes die met één hand te openen of sluiten zijn. Op de merkwebsite is te lezen dat de kledinglijn een meerwaarde is vanwege ‘de discrete, slimme aanpassingen die het aankleedproces vergemakkelijken en zo mensen met een beperking een grotere zelfstandigheid – en een goed gevoel – opleveren.’

Tommy Hilfiger Adaptive inclusief design

Op naar de toekomst!

Heel tof, die eenmalige initiatieven van grote merken. We hopen dat ze een voorbode zijn van nog vele initiatieven die gaan volgen! Maar het merendeel ons land is niet ontworpen voor mensen met een beperking. Verpakkingen, maar ook parken, speeltuinen, straten, winkels, scholen, festivals en openbare gebouwen. HandicapNL is voor een inclusief Nederland waarin iedereen volwaardig kan meedoen. Teken ons manifest voor een normaal, waardevol leven voor iedereen.

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”