Van Mattel tot Lego: inclusief speelgoed in opkomst

Het internet staat vol met video’s van (ouders van) kinderen die zelf een hoorapparaat of prothese aan hun knuffels of poppen knutselen. Want vind maar eens speelgoed waarin je je als kind met een handicap kunt herkennen. Gelukkig zien steeds meer fabrikanten eíndelijk het licht, en brengen ze mondjesmaat inclusief speelgoed op de markt: van Barbies in een rolstoel tot WCMX-playsets. Een greep uit dit inclusieve speelgoed – mét verkooplinks!

Playmobil

Jawel, het stikt bij Playmobil al jaren van de ziekenhuis-speelsets met gebroken benen en ziekenhuisrolstoelen. Maar dat is niet wat we bedoelen. Nee, écht inclusief speelgoed snapt de wereld zoals die is: vanzelfsprekend divers. Zoals deze leuke schoolbus waarbij ook de oprijplaat niet vergeten is. En check die toffe spaakbeschermers! 😀

Inclusief speelgoed rolstoel

Nog een leuke: deze City Life school met rolstoelvriendelijke lift en – uiteraard – rolstoeltoegankelijke toiletten. Want waarom zou de wet toegankelijkheid voor openbare gebouwen niet gelden in Playmobil-land?

Lego

Ook Lego begint haar speelsets aan te passen. Van deze toegankelijke bushalte kunnen sommige vervoersbedrijven nog wat leren. Een bushalte te braaf? Check dan het skatepark, mét WCMX wheelchair stunter:

Inclusief speelgoed Lego

Nog een heel tof idee, dat helaas niet in de reguliere winkels in Nederland verkrijgbaar is, maar wél via Visio en Bartiméus: Lego braille bricks! Het unieke patroon van Lego-steentjes leent zich perfect voor braille-letters. En doordat op elk steentje ook de bijbehorende letter staat gedrukt, kunnen kinderen mét en zonder visuele beperking samen spelenderwijs met taal aan de slag. Leuk gevonden!

Lego braille bricks

Poppen

Het duurde even, maar Mattel bracht in 2020 (ruim 60 jaar na hun oprichting) eindelijk een serie inclusieve poppen uit, waaronder een Barbie met een beenprothese, in een rolstoel en met vitiligo. Een mooie stap, en we hopen dat de serie snel wordt aangevuld!

Barbie inclusieve serie

Het in 1998 door Mattel overgenomen American Girl staat daarentegen bekend om hun brede assortiment poppen en los verkrijgbare sets, zoals deze:
American Girl inclusieve poppen

Wat helemáál tof is? De prothesemakers van Step Ahead Prosthetics vormen elke American Doll gratis om met gepersonaliseerde arm- een beenprotheses! Zo maak je een pop die precies op jou lijkt. Hoe cool is dat? Wij zijn fan!

Lottie Doll Loyal Companion is een pop met een passie voor de ruimte en een Autisme Spectrum Stoornis. De pop wordt geleverd met een hulphond, een koptelefoon en zonnebril tegen prikkels en een setje communication cards. De details zijn schitterend!

Lottie Doll Loyal Companion

Hot Wheels

Hot Wheels heeft honderden race-autootjes en speelsets met banen, ramps en andere vliegenvlugge race-onderdelen. In al dit stoere gestunt mocht top-WCMXer Aaron Fotheringham natuurlijk niet ontbreken. Gelukkig dacht Hot Wheels daar hetzelfde over, met maar liefst drie verschillende ontwerpen tot gevolg.
Hot Wheel Aaron Fotheringham

Speelhuisjes

Leuk dat speelgoed ván rolstoelen, maar waar kun je je mét je rolstoel uitleven? Veel speelhuisjes hebben trappetjes, ladders of nauwe kabouter-deurtjes. Maar niet deze! Step2 ontwierp een speelbank waar je met rolstoel en al naar binnen kunt om aan de slag te gaan in de keuken of aan de zand- & watertafel.

Rolstoeltoegankelijk speelhuisje

Niet goedkoop, maar wel prachtig, is dit houten rolstoeltoegankelijke speelhuisje. Welk kind droomt er nu niet van z’n eigen hut? Voor € 4.000,- siert hij je achtertuin op. Liever iets kleurrijker? Dan is dit vrolijke huisje van TnT speeltoestellen een goed alternatief.
Rolstoeltoegankelijk speelhuisje

Spelletjes in braille

Wie is er niet groot geworden met spelletjesavonden? Hét tijdsverdrijf voor regenachtige vakantiedagen. Gelukkig proberen steeds meer spelletjes-fabrikanten hun speelgoed toegankelijk te maken. En waar dat (nog) niet gebeurt, zijn er vaak slimme koppen die aan bestaande spellen een toegankelijke draai weten te geven. Wat dacht je van deze bord- en kaartspelen in braille? UnoMonopolyAristo’zzleSkipBo

Spellen in braille

Je ziet – inclusief speelgoed komt langzaam van de grond. Steeds meer fabrikanten ontdekken de enorme doelgroep die ze jarenlang hebben laten liggen. Wij zijn alvast blij met de ontwikkeling en hopen dat steeds meer fabrikanten zich door bovenstaande voorbeelden laten inspireren!

HandicapNL Update

Wil je op de hoogte blijven van de beste blogs, persoonlijke verhalen en campagnes? Schrijf je in voor de HandicapNL update en ontvang 1x per maand de hoogtepunten. Zo mis je niets!

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”