Illya Soffer (52) gaat ervoor dat iedere stem gehoord wordt

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Jurre, Ellis, Daan en Illya doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder. Illya strijdt voor insluiting van mensen met een beperking of chronische ziekte bij Ieder(in).

Illya Stoffer van Ieder(in)
Illya Stoffer (52) van Ieder(in)

Nooit echt waargenomen

‘In- en uitsluiting is altijd een thema voor me geweest, al in mijn jeugd. Misschien heeft dat te maken met mijn joodse achtergrond. En toch… Pas toen in 1999 mijn zoon met Down werd geboren, ontdekte ik dat ik mensen met een handicap nooit echt had waargenomen. Nou, daar ga je met je mooie praatjes.

Down werd centrum van universum

Natuurlijk ben ik er iets mee gaan doen. Ik startte een project voor jonge ouders met kinderen met Down. Maar dat deed ik er echt bij, want ik wilde niet dat Down het centrum van mijn universum werd. Toch ging mijn werk in het bedrijfsleven in de loop der jaren steeds harder knellen. Hoe maatschappelijk verantwoord de opdrachtgevers ook waren, uiteindelijk telde het economisch belang. Bij Ieder(in) komt alles wat ik ben samen. Voor deze functie (Illya is directeur van Ieder(in)) hoef ik niets anders dan mezelf te zijn. Ieders stem moet gehoord. Soms vraagt het om uithoudingsvermogen en creativiteit.

Don Quichote

Het is een valkuil om als een soort Don Quichote steeds weer te roepen:‘ Zien jullie nou echt niet dat…’ Natuurlijk is er wel vooruitgang, vooral op het gebied van fysieke toegankelijkheid, maar het blijft keihard werken. En alleen samen krijg je beweging in de taaiheid.’

Meer weten over wat Ieder(in) kan betekenen voor de belangen van mensen met een beperking? Kijk op iederin.nl.

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’