‘Ik kruip langzaam uit het dal omhoog’ – Kees Momma

Kees Momma (55) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Documentairemaakster Monique Nolte is op dit moment bezig met de vervolgdocu ‘Kees vliegt uit’. Kees schrijft Monique regelmatig brieven over hoe het met hem gaat. Onlangs bracht een krantenkop Kees flink van de kaart.

Kees Momma

Dinsdag 25 augustus 2020

Beste Monique,

Langzaam, ja zeer langzaam krabbel ik uit een dal omhoog. Het verloopt weliswaar met tussenpozen – dat het eventjes stilstaat, maar het daarna gelukkig weer opwaarts gaat. Beetje bij beetje voel ik me beter. Buiten lijkt de grote hitte nu echt voorbij te zijn. Opgelucht en blij kan ik weer diep ademhalen. Met steeds meer plezier maak ik mijn dagelijkse wandelingen.

Dor en droog

Toch merk ik dat de natuur een fikse knauw heeft gekregen van de enorme warmte die we hebben gehad. Ik constateer dat de heide over het hoogtepunt van haar bloei heen is en de drinkpoelen opgedroogd zijn. Alles ziet er verdord uit. Jammer dat het natuurgebied van Beekhuizen er nu zo bij ligt.

Ik heb een knauw gekregen van de afgelopen periode

Angstige gedachten

Zelf heb ik evenzeer een knauw gekregen van de afgelopen periode. Ik merk dat ik erg gevoelig ben voor depressiviteit. Af en toe overvallen mij plotseling angstige gedachten. Of het nou in de ochtend is of in de avond, deze komen onverwachts opzetten.

Bovendien ben ik afgelopen zaterdag in de huiskamer van mijn ouders een afschuwelijke krantenkop tegengekomen die mij flink van streek heeft gemaakt. Ik las: “Groenland in halve eeuw nog nooit zo snel weggesmolten als nu”. Toen ik dat eenmaal voor ogen had, stortte ik volledig in.

Radeloos en verdrietig

Sindsdien houdt de klimaatproblematiek en de gevolgen die we de laatste jaren ervan ondervinden, mij in een hardere greep dan ooit tevoren. Af en toe voel ik me radeloos en verdrietig. Zullen die fijne koude winters met vorst en ijs bijvoorbeeld ooit nog terugkeren? Worden de zomers steeds heter en de hittegolven langer en rampzaliger?

Ongerust vroeg ik mijn vader, die het bijbehorende krantenartikel had gelezen, om advies. Helaas lukte het hem niet mij geruststelling te geven over de situatie in Groenland. Ik voelde me daardoor nog moedelozer. Zachtjes huilde ik.

Helaas overheerst soms de neerslachtige stemming

Geduld

Al is het buiten nu heerlijk afgekoeld en word ik niet meer geplaagd door die felle zon en zinderende warmte, het zal nog enige tijd duren eer ik de klap van de krantenkop heb verwerkt en de depressiviteit een beetje zal zijn weggeëbd. Gelukkig heb ik hiervoor medicijnen, maar helaas overheerst soms de neerslachtige stemming en vergt het enige geduld voordat deze is teruggedrongen.

Om de dag toch nog een beetje waarde te geven, werk ik volop aan de grote dubbelopdracht. Naar het zich laat aanzien, zal ik de tekening binnenkort afkrijgen. Ik ben benieuwd!

Hartelijke groeten,
Kees

Crowdfunding docu ‘Kees vliegt uit’

Regisseur Monique Nolte maakte in 2014 de prijswinnende documentaire ‘Het beste voor Kees’. Kees Momma werd dankzij de documentaire een bekendheid in Nederland. Voor het vervolg, ‘Kees vliegt uit’, startten Doclines en HandicapNL een crowdfunding. En jij kan meehelpen deze documentaire mogelijk te maken! Doneer en word medeproducent:

Doneer hier voor Kees vliegt uit

Marjon – Dag dokter, met mij
Marjon – Dag dokter, met mij
Jacomien – Veilige plek
Jacomien – Veilige plek