Hulp aan kinderen met kanker bij hun ontwikkeling

Gelukkig worden steeds meer kinderen met kanker beter. Maar dat wil niet zeggen dat ze alles kunnen doen wat ze willen. Hardlopen of dingen onthouden gaat bijvoorbeeld veel moeilijker door alle medische behandelingen. Het project ‘Meedoen is groeien’ is een samenwerking tussen HandicapNL, Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie en de TU Delft en helpt kinderen met kanker bij hun ontwikkeling zodat kans op latere beperkingen wordt verkleind.

Hulp ontwikkeling kinderen met kanker
Hulp ontwikkeling kinderen met kanker

Focus op ontwikkeling

Gelukkig worden steeds meer kinderen met kanker beter. Maar dat wil niet zeggen dat ze alles kunnen doen wat ze willen. Uithoudingsvermogen en spierkracht kunnen achteruit gaan en beperken daardoor de mogelijkheid om deel te nemen aan alledaagse activiteiten. Ook het sociale leven van deze kinderen verandert. De diagnose kanker heeft een ontwrichtend effect op het leven van de kinderen en hun familie. Kinderen, ouders en familieleden gaan door een periode van angst en twijfel. En contact met vriendjes en vriendinnetjes wordt minder. Ruimten in het ziekenhuis of revalidatiecentrum waar zij gestimuleerd worden te doen wat leeftijdsgenootjes ook doen, kunnen ervoor zorgen dat de kans op latere beperkingen, zoals niet goed kunnen hardlopen of leren, wordt verkleind.

‘Meedoen is Groeien was te gast bij het programma 5 uur Live. Bekijk hier de uitzending.

Meedoen is groeien

Met het project ‘Meedoen is Groeien’ worden interactieve producten en omgevingen onderzocht en ontworpen die de ontwikkeling van kinderen met kanker stimuleren. Het Prinses Maxima Centrum fungeert hierbij als onderzoeksomgeving waarbinnen de ontwikkelde producten worden ingezet en uitgetest.

Help mee

Hoe meer mensen meedoen, hoe meer kinderen geholpen kunnen worden. HandicapNL helpt ‘Meedoen is groeien’ daarom met een bijdrage. Help jij ook met een gift?

Ja, ik doneer