“Het schrijven van liedjes maakt mijn hoofd rustig”

Toen Beer (47) de vraag kreeg of ze even wat wilde zingen voor een paar mensen, had ze nog helemaal niet door dat ze auditie deed voor het Knoopgala. Groot was dus ook haar verbazing toen ze hoorde dat ze dit jaar een duet mag zingen met Gordon.

“Ik zing vaker, in het koor bijvoorbeeld en bij mensen thuis of op feesten van Aveleijn, waar ik woon. Ik schrijf mijn eigen liedjes. De teksten gaan over dingen die ik meemaak en de gevoelens die ik heb. Soms begrijp ik mensen niet of reageer ik heftig op dingen die gebeuren of mensen tegen mij zeggen. Als ik dan liedjes schrijf word ik rustig in mijn hoofd. Ook geeft het schrijven van liedjes troost als er bijvoorbeeld iemand overleden is.”

Als ik dan liedjes schrijf word ik rustig in mijn hoofd

Zomaar flippen

Beer heeft PDD-NOS waardoor ze situaties en opmerkingen niet goed begrijpt en zomaar boos kan worden of zoals ze zelf zegt, kan flippen. “Vandaag noemde iemand mij een paradijsvogel. Omdat ik niet wist wat ze daar mee bedoelde werd ik ongelooflijk boos. Ik dacht dat dat iets heel negatiefs was en flipte. Later hoorde ik dat die mevrouw het lief bedoelde, dat een paradijsvogel iets positiefs is. Omdat ik dat niet begreep, ging het mis. Het schrijven van teksten over dit soort situaties en onbegrip, helpt me de wereld om me heen beter te begrijpen.”

Vandaag noemde iemand mij een paradijsvogel. Omdat ik niet wist wat ze daar mee bedoelde werd ik ongelooflijk boos

Levenslied

Beer kende Gordon natuurlijk wel, maar zijn liedjes nog niet. Hij heeft haar gevraagd om samen met hem Ik hou van jou te zingen. Een heel mooi gevoelig nummer, waar ze meteen ‘Ja’ op zei.  Beer luistert graag naar Maan, Ellen ten Damme, Claudia de Breij en Sara Kroos. Zangeressen met prachtige stemmen, die liedjes zingen die ergens over gaan. Het type liedjes dat ze zelf ook het liefste schrijft:

 • Liedje: Hemelkind
  Nog zijn wij gescheiden
  In het oneindige heelal Nog blijven wij lijden
  Dat heeft toch geen belang
  En de maan ontluikt achter de wolken
  Jij bent een hemelkind
  Jij bent een hemelkind
  Het staat in de wolken geschreven
  Begrijp je wat ik bedoel
  Het leven is niet altijd even mooi
  Begrijp je wat ik bedoel
  Het leven is niet altijd fijn
  En de dag van het weerzien
  Ontluikt in extase
  Als ik dan in je ogen kijk misschien
  Droom ik van mooie paradijzen

Weer geflikt

“Vorige week heb ik voor het eerst met Gordon gerepeteerd en dat ging heel goed. We hebben het lied maar twee keer hoeven zingen samen en toen was het al goed. Ik ben wel zenuwachtig voor het Knoop Gala natuurlijk, maar ik denk dat ik er helemaal klaar voor ben. Ik zing het lied elke dag wel een keer of vier, heb een mooi pak uitgekozen wat ik zal dragen tijdens het duet en vandaag is mijn haar alvast gestyled en versierd. De komende dagen ruim ik mijn huis nog helemaal op, zodat ik na het optreden lekker op de bank kan ploffen en kan denken: Zo dat heb ik ook weer geflikt!”

Altijd up-to-date

Altijd op de hoogte blijven van alle nieuwtjes rondom inclusieve muziek, theater en dans? Sluit je dan aan bij [On Stage]: muzikale vrienden van HandicapNL, een speciale community voor jou! Word lid en mis niks.

Word lid!

 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Music Unlimited: inclusieve muziekverenigingen
Music Unlimited: inclusieve muziekverenigingen