‘Het is enorm gaaf om te zien hoe snel Iris kan schakelen’

Het zijn heftige tijden waar we met zijn allen in beland zijn. Ik hoop maar dat iedereen gezond is en blijft. Dat is veruit het belangrijkste voor nu. Ook ik ben terug in het ouderlijk huis, net als Iris. We zijn in zelfisolatie om de kans op besmetting zoveel mogelijk te beperken. Het coronavirus, binnen moeten blijven en afstand van elkaar houden: hoe leg je dat nu uit aan je zusje met het syndroom van Down?

Bas en Iris social

Bas Tietema (25) is professioneel wielrenner. Hij was vier toen er een tweeling werd geboren in huize Tietema. Twee meisjes. Iris bleek naast het syndroom van Down ook nog eens leukemie te hebben. Dat heeft het leven van Bas zeker beïnvloed.

Koalavirus

‘De eerste dagen waren het moeilijkst. Ze stelde steeds vragen als: ‘Waarom mag ik niet naar mijn andere vrienden?’ en: ‘Waarom kan ik niet werken bij Brownies en Downies?’ Dat zijn natuurlijk heel logische vragen, maar totaal niet makkelijk om te beantwoorden op een manier die Iris goed begrijpt. Allereerst probeerden we haar te vertellen dat er een virus is dat mensen ziek maakt. Iris spreekt het coronavirus ook wel uit als het ‘koalavirus’. Daarna probeerden we stapje voor stapje rustig te vertellen wat de gevolgen zijn. We legden uit dat het best nog wel een tijd kan duren voordat ze bijvoorbeeld weer terug aan het werk kan en haar vrienden kan zien.’

TikTok

‘Ik weet eerlijk gezegd niet hoe ze zo snel de knop voor haarzelf heeft kunnen omzetten, maar ze heeft me echt verbaasd in positieve zin. Ik ben er enorm trots op hoe snel ze de situatie volledig heeft geaccepteerd. Het is enorm gaaf om te zien hoe snel ze kan schakelen. Zo helpt ze nu net als wij mee in het huishouden en kleurt ze de hele dag door. Ook hebben we de app TikTok ontdekt waarmee we grappige video’s kunnen maken. Het leuke van TikTok is dat je allerlei dansjes kunt doen samen met mensen van over de hele wereld. Mensen die op dit moment in dezelfde situatie zitten als wij allemaal. Het is onwijs tof om te zien hoe creatief mensen worden in deze crisis en er het beste van pro-beren te maken.’

Wondermiddel

‘Facetime is ook zo’n ‘wondermiddel’. Ondanks dat Iris niet fysiek op bezoek kan bij haar huisgenoten en niet naar haar werk kan, spreekt ze vrijwel elke dag iemand uit haar vriendenkring. Soms kan mama wel eens zeuren over het telefoongebruik – dat doet iedere ouder denk ik wel – maar het opent ook een hele wereld aan sociale contacten voor haar. We willen zolang als dat nog nodig is – en niemand heeft een idee hoelang dat zal zijn – het in ieder geval zo leuk mogelijk maken met elkaar hier in huis.’

Hallo, ik heb een handicap. En wat heb jij?

HandicapNL vindt het erg belangrijk om de afstand tussen kinderen en mensen met een handicap te verkleinen. Daarom bieden wij speciaal voor papa’s, mama’s, opa’s, oma’s, juffen en meesters GRATIS het e-book ‘Hallo, ik heb een handicap’ aan om op een laagdrempelige manier met kinderen in gesprek te gaan over mensen met een handicap.

Download gratis Hallo, ik heb een handicap!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’