Gebroeders Markus sporten samen voor HandicapNL

Tijdens Triathlon Veenendaal op 25 augustus doen sporters met en zonder beperking gezamenlijk mee aan een speciale sponsorserie voor HandicapNL. Maar liefst 25 teams gaan komende zaterdag van start. Zo ook de gebroeders Markus, Raymon (26), Vincent (25) en Benjamin (20), uit Heerhugowaard. Elk zullen zij een onderdeel voor hun rekening nemen. Zo loopt Raymon hard, zwemt Vincent en handbiket Benjamin een deel van de Triathlon.

De gebroeders Markus, vlnr Raymon, Benjamin & Vincent.
De gebroeders Markus, vlnr Raymon, Benjamin & Vincent.

Geleende handbike

Benjamin is geboren met een ontwikkelingsstoornis in zijn hersenen (cerebellaire hypoplasie), waardoor hij een verminderde motoriek heeft. Hierdoor is Benjamin wat betreft sporten aan een rolstoel gebonden. Zo doet hij nu aan rolstoelhockey en hebben ze speciaal voor deelname aan de Sponsor Team Triathlon via HandicapNL van de KNWU een handbike te leen gekregen. “Het leek ons als broers hartstikke leuk om een keer samen een sportieve prestatie neer te zetten. Sporten is namelijk enorm belangrijk en dat deze Triathlon ons de kans geeft om dit als broers samen te doen, maakt het plaatje helemaal compleet”, aldus Raymon Markus.

“Dat deze Triathlon ons de kans geeft om dit als broers samen te doen, maakt het plaatje helemaal compleet!”

Handbiken in plaats van fietsen

De Sponsor Team Triathlon serie is een samenwerking tussen Triathlon Veenendaal en HandicapNL. Hieraan doen vierentwintig teams mee die stuk voor stuk geld inzamelen voor het goede doel. De kwart triathlon is toegankelijk voor mensen met en zonder beperking. Zo doen er verschillende gemengde teams mee, waar bijvoorbeeld iemand met een handicap handbiket in plaats van fietst. Op deze manier draagt het evenement bij aan de inclusie van mensen met een handicap, want sporten is voor iedereen erg belangrijk.

Rolstoelvaardigheidstraining van K-J Projects

Met de opbrengst van de Sponsor Team Triathlon, worden de rolstoelvaardigheidstrainingen van K-J Projects gefinancierd. K-J Projects is een organisatie van Paralympiër Kees-Jan van der Klooster die zich inzet om actieve rolstoelgebruikers zekerder door het leven te laten gaan. Hoewel basisvaardigheden in het revalidatiecentrum worden geleerd, stuiten rolstoelgebruikers in het dagelijks leven op veel obstakels. De training geeft een enorme boost in vaardigheid en zelfvertrouwen. Het blijkt een investering voor het leven. Wil je hieraan bijdragen, dan kan dat via de actiepagina: https://evenementen.voorhandicap.nl.

 

Enkele deelnemende teams van de HandicapNL serie tijdens Triathlon Veenendaal 2018

Djoke van Marum (58), Paralympisch atleet uit Huizen

Van Marum draait al even mee in het topsport circuit. Zo speelde ze onlangs haar 333ste en tevens laatste zitvolleybal interland op het WK in eigen land. “Natuurlijk had ik mijn loopbaan met een succes willen afsluiten, maar de 333ste is ook wel een magische getal.” Ook kwam ze voor Nederland uit op vier Paralympische Spelen en pakte ze daar een zilveren en een bronzen medaille. Djoke heeft na een operatie posttraumatische dystrofie gekregen in haar rechterbeen en linkerarm, waardoor ze aangepast dient te sporten. Sindsdien doet ze een scala aan verschillende sporten en gaat ze nu voor HandicapNL ook een achtste triathlon volbrengen.

Vijf ‘Brain Nerds’ teams bestaande uit werknemers van het UMC Utrecht

De werknemers van het UMC die meedoen, werken allemaal op de afdeling ‘Translational Neuroscience’. “We doen regelmatig aan sportieve activiteiten en toen we de Sponsor Team Triathlon voorbij zagen komen is het balletje een beetje gaan rollen. Iedereen reageerde zo enthousiast, dat we straks met maar liefst vijf teams aan dit evenement meedoen!”, aldus Geert Ramakers van de Brain Nerds.

Jan de Klerk (63), hardloper met visuele beperking uit Arnhem

Jan de Klerk werd jaren geleden van het één of het andere moment blind en moest toen zijn hele leven volledig opnieuw opbouwen. ‘In principe moest ik mezelf alles weer aanleren’, zegt De Klerk. Jan is niet bij de pakken neer gaan zitten en is juist na het krijgen van zijn visuele handicap fanatiek gaan sporten. ‘Vroeger sportte ik nooit, maar nu is het voor mij de ideale manier om jezelf fit te houden en onder de mensen te zijn.’ De Sponsor Team Triathlon serie van Triathlon Veenendaal is voor Jan dé manier om een sportieve topprestatie neer te zetten en tegelijkertijd sociaal bezig te zijn.

Sabine Giezen (51), handbiker met een dwarslaesie uit Eindhoven

Het grootste obstakel is dat Sabine altijd hulp van anderen nodig heeft om te kunnen sporten. Of het nou een buddy betreft of bijvoorbeeld hulp bij het binnenkomen van een sporthal. “Dat maakt je behoorlijk afhankelijk. Het zou ontzettend fijn zijn om zoals vroeger zelfstandig te kunnen sporten, zonder dat je daar iemand anders ‘mee lastig moet vallen, maar daar is onze wereld nu eenmaal niet op gebouwd. Vandaar dat ik het heel goed vind dat HandicapNL en G-sport Vlaanderen zich daarvoor inzetten”, zegt Sabine. Toch weerhoudt dat haar niet van om actief te sporten. “Het blijft altijd een uitdaging, wat de mogelijkheid tot het afleggen van een Triathlon met Nele en Greet wel erg leuk en bijzonder maakt. Het is daarmee allemaal de moeite waard.”

Rick Brouwer (53) en Nicoletta Roggen, beide atleten met een handicap uit de Rijnmond

Samen met de Leidse Diane den Breejen, hardloopster bij Running Blind, zal elk van hen zal samen met een buddy een onderdeel van de Triathlon Veenendaal afleggen om zo een sponsorbedrag voor HandicapNL binnen te slepen. “Zelf ben ik zowel slechthorend als slechtziend, dus meedoen aan een triathlon is een behoorlijke onderneming. Maar telkens weer is het zo gaaf om te doen”, aldus Rick Brouwer. “Het vinden van een goede buddy is niet altijd even makkelijk”, zegt Nicoletta Roggen. “Maar uiteindelijk is het toch altijd weer enorm genieten. Sporten verbroederd nou eenmaal, dus we hebben altijd enorm veel lol met onze buddy. Dat maakt het de ideale combinatie van sportief bezig zijn en tegelijkertijd een gezellige tijd hebben.”