Gebaar van waardering: een hart onder de riem voor mantelzorgers

Dag en nacht gaat de zorg door, zowel fysiek als mentaal. Het lijkt zo vanzelfsprekend; mantelzorgers krijgen echter vaak niet de waardering die hen toekomt. Uit cijfers blijkt dat gemeenten steeds vaker de erkenning aan mantelzorgers achterwege laten. In 12% van de gemeenten is deze erkenning in de vorm van een cadeautje of bloemetje zelfs geschrapt (bron: MantelzorgNL).

Mantelzorger met zoon pakt de verwenbox uit van Gebaar van Waardering
Mantelzorger met zoontje met Syndroom van Down pakt de verwenbox uit van Gebaar van Waardering

Belangrijk

Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “We vinden het belangrijk om mantelzorgers die zorgen voor een dierbare met een handicap erkenning en waardering te geven voor al hun zorg, tijd en energie. Bovendien willen we bewustzijn en begrip creëren voor deze mensen die vaker dan gemiddeld een afspraak afzeggen, zich ziek melden of te laat komen.”

Het gebaar van waardering bestaat uit een verwenbox met cadeautjes voor het hele gezin. Een deel is gemaakt door mensen met een beperking.

Grote impact

Mantelzorgers geven de zorg voor hun kind, partner, ouder of vriend vaak genoeg voorrang boven alles en dat heeft grote impact op het leven en de gezondheid van de mantelzorger. Zo kent Nederland 68.000 kinderen met een beperking die intensieve zorg nodig hebben. Deze kinderen groeien vaak op in gezinnen waar de grootste zorgtaak bij de ouders ligt. De impact op zo’n gezin blijkt groot: 60% van de mensen die zorgt voor partner of kind met een handicap krijgt een burn-out; 42% krijgt relatieproblemen; 44% krijgt opvoedproblemen.

Gebaar van waardering

HandicapNL maakt zich hard voor mantelzorgers om een balans te vinden tussen hun draagkracht en draaglast. Daarom organiseren we het Gebaar van Waardering, de verwen-box voor mantelzorgers, als hart onder de riem voor iedereen die zich inzet voor een naaste.