Ellis Jongerius (33) wil zelfstandigheid bevorderen

Je kunt dromen van een samenleving, waarin iedereen eerlijke kansen krijgt en meedoet. Maar nóg mooier is om er ook echt werk van te maken. En dat is precies wat Jurre, Ellis, Daan en Ilya doen. Met hun (vrijwilligers)werk helpen zij mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder. Ellis Jongerius (33) heeft een licht verstandelijke beperking en komt op voor mensen zoals zijzelf.

Ellis Jongerius dubbel portretfoto
Ellis Jongerius

Passend werk

‘Ik heb het ROC gedaan, de opleiding administratief medewerker. Ik vond het studeren heel leuk en ben erg leergierig, maar verder dan niveau 1 ging het niet. Ik zou de stof wel kunnen leren, maar nooit kunnen toepassen. Dus daar hield het op. Ik heb driekwart jaar thuis gezeten, zonder werk. Uiteindelijk ben ik samen met een jobcoach op zoek gegaan naar iets passends en zo kwam ik bij de LFB (landelijke belangenorganisatie dóór en vóór mensen met een verstandelijke beperking) terecht.

Trainingen door het hele land geven

Eerst tijdelijk als directiesecretaris, inmiddels in loondienst. Ik heb allerlei nieuwe dingen geleerd. Als ervaringsdeskundige geef ik bijvoorbeeld trainingen en daarvoor moet ik het hele land door. Ik kan nu zelfstandig met de trein reizen en weet wat ik moet doen als de trein niet rijdt of vertraging heeft. Dat is ook voor mezelf een fijne verandering, want daardoor kan ik af en toe een dagje weg met een vriendin.

Al mijn energie nodig

Ik werk 32 uur en mijn werk vergt best veel. De avonden en het weekend heb ik nodig om mijn werkweek te verwerken. Het is fijn om dan even niets te doen en lekker op de bank voetbal te kijken. Dat vinden andere jongeren soms vreemd, maar ik heb al mijn energie voor mijn werk nodig. Zo ben ik nou eenmaal. Ik ben uniek.’

LFB zet ervaringsdeskundigen in voor bijeenkomsten en trainingen over bijvoorbeeld werk, toegankelijkheid en omgaan met elkaar. www.lfb.nu

‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Waarom me dit zo raakt? Omdat mijn dochter niet gezien wordt’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’
‘Verkering krijgen was geen probleem voor Hester, terwijl voor mij…’