Eenzaamheid Verminderen: Jacques de Wit (53) koppelt mensen met een verstandelijke beperking

Deze mensen maken het verschil. We hebben ze zo hard nodig: mensen die hun nek uitsteken. Die opkomen voor degenen die dat zelf niet kunnen. Die zich het leed van anderen niet alleen aantrekken, maar er ook iets aan dóen. Jacques, Pauline, Vanessa en Leontien zijn zulke mensen. Zij dragen allemaal op hun eigen manier iets unieks bij. Dat zijn voor ons echte helden, niet meer en niet minder.

Jacques de Wit
Jacques de Wit

Enorme eenzaamheid

‘Toen ik een aantal jaren geleden een project opzette over seksuele voorlichting voor mensen met een verstandelijke beperking, hoorde ik vaak dat ze wel wisten hoe ze seks moesten hebben, maar dat ze niemand hadden om het mee te doen. Er is een enorme eenzaamheid in deze groep.

Relationeel en vriendschappelijk

Daarom heb ik de datingmethode ABCDate.nl opgezet. Niet alleen om mensen relationeel aan elkaar te koppelen, maar vooral ook vriendschappelijk. Samen een pizza eten, een filmpje pakken. Als daar een relatie uitkomt, is dat mooi meegenomen. Ook besteden we aandacht aan belangrijke onderwerpen als ‘contact leggen’ en ‘gesprekstechnieken’.

“Er is een enorme eenzaamheid in deze groep.”

Tientallen stelletjes

Sinds een jaar werken we samen met zeven zorginstellingen. Een cliënt kan alleen via zijn of haar begeleider lid worden. Zo krijgen we een bestand van alleen maar mensen met een verstandelijke beperking. Dat is veilig, omdat je zo voorkomt dat er ongelijkwaardige dates ontstaan. We hebben nu 500 mensen in het bestand en er zijn al tientallen stelletjes uit voorgekomen. Maar we zijn er nog niet, we willen dat het netwerk landelijk dekkend is. Het is fantastisch om iedereen door de ruimte te zien stuiteren tijdens een van de feesten die we organiseren. Ik vind het heel mooi om mensen bij elkaar te brengen.’

HandicapNL maakt dit initiatief mede mogelijk.

Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Veilig en vertrouwd bij Stichting De Iris
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten
Stichting Falderie geeft Verwenconcerten