Een angstige brief van Kees Momma over het Coronavirus

Kees Momma (54) heeft autisme. Hij werd bekend door de documentaire ‘Het beste voor Kees’, waarin we van dichtbij zien waar hij in zijn dagelijks leven tegenaan loopt. Documentairemaakster Monique Nolte is op dit moment bezig met de vervolgdocu ‘Kees vliegt uit’. Kees schrijft Monique regelmatig brieven over hoe het met hem gaat, dit keer met grote bezorgdheid om het Coronavirus.

Kees Momma

Woensdag 18 maart 2020

Een domper

Beste Monique,

De ochtend leek prachtig te beginnen. Doordat het buiten overal muisstil was, er weinig verkeer reed en de belichting van de ochtendzon voor schitterende taferelen zorgde, heb ik een grote wandeling door een deel van het dorp van Velp gemaakt.

Al wandelend genoot ik. Wat een stilte! De landerijen, die direct aan het park grenzen, lagen er vredig bij. Alsof ik me in vroegere tijden bevond. Ook het teruglopen naar huis verliep rustig. Vol blijdschap keerde ik na meer dan een uur lopen weer terug op eigen bodem en hield een heerlijke koffiepauze. Daarna ben ik weer gaan tekenen.

Om 11.30 uur ging de telefoon. Het was mijn broer Jasper. Jasper gaf mij goede raad, die voor mij en mijn ouders erg ingrijpend overkwam. Volgens hem zou het onverstandig zijn om in het dorp de boodschappen te doen. Online bestellen bij enkele supermarktbedrijven zou de kans op besmetting aanzienlijk verkleinen. Hoewel ik niet lang daarna gepoogd heb dat ook te doen, haalde ik bakzeil. Van de supermarkt waar mijn ouders en ik het meest afhankelijk zijn, bleken alle bezorguren vol te zitten. Op alle dagen. Ik heb nog andere supermarkten geprobeerd, maar ook daar was het niet mogelijk om via de computer te bestellen. Helaas.

Grote bezorgdheid stak de kop daarna op. Hoe komen we aan ons eten? Hoelang blijven we nog gezond?

Ik moet er niet aan denken als mijn ouders deze griep krijgen! Dat zou verschrikkelijk zijn! Zij behoren immers met hun leeftijd tot een kwetsbare groep. Ik zag maar één mogelijkheid om eten in huis te halen. Toch maar naar het dorp ondanks het latente risico.

Zolang we ons aan de richtlijnen van het winkelen houden gedurende deze crisis, kan ons nog niet direct iets ernstigs gebeuren. Het is zaak ons goed in te smeren met desinfecterende gel, voldoende afstand te houden van de andere klanten en uitsluitend met de pas te betalen, niet contant. Eigenlijk zouden plastic of rubberen handschoenen wel zo verstandig zijn bij het beetpakken van de levensmiddelen.

Naarmate de dag naar zijn einde toeloopt, voel ik me aanzienlijk somberder gestemd. Ja, zelfs depressief. En dat na dat veelbelovende begin van de dag! Een echte domper.

Ik ben verschrikkelijk bang, Monique, om met dit afschuwelijke virus in aanraking te komen.

Ook ben ik als de dood dat mijn ouders het krijgen. Vooral omdat zij tot een uiterst kwetsbare groep horen (80-plussers) met grote kans op een fatale afloop. Ook jonge en sterke mensen kunnen duchtig ten prooi vallen aan de heftigste ziekteverschijnselen die blijvend letsel tot gevolg kunnen hebben. De coronagriep schijnt werkelijk levensvernietigend te zijn en kent absoluut geen genade. Ik bid dat zowel mijn ouders als ik het niet krijgen.

Ik word geplaagd door zorgen en angsten. Mijn ouders en ik zullen er verstandig aan doen om er alleen op uit te gaan voor boodschappen met een flesje desinfecterende handengel bij ons. Verder gaan we nergens naar toe. Zelfs uit eten gaan in onze favoriete (pannenkoeken)restaurants laten we even voor wat het is. Ook zoeken we geen mensen op of vragen we kennissen op bezoek. Dit alles om ons leven te sparen.

Handen geven wordt zoal ontraden als men een bekende ziet. Hoe moet het nu verder?

Ik wens je veel voorspoed, sterkte en een grieploze gezondheid toe met je werk en thuis.

Dag Monique!

Hartelijke groeten,

Kees

Bron: Facebook ‘Het beste voor Kees’

 

Help mee!

Steun de crowdfundingsactie van HandicapNL en Doclines om de tweede documentaire ‘Kees Vliegt uit’ mogelijk te maken.

Lees meer over ‘Kees vliegt uit’

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd