De drie rollende kandidaat Kamerleden van deze verkiezingen

De campagnemachine voor de komende Tweede Kamer verkiezingen is in volle gang. Op de kandidatenlijsten van diverse politieke partijen staat gelukkig ook een aantal kandidaat Kamerleden met een handicap. Als je zou willen kiezen voor een volksvertegenwoordiger in een rolstoel heb je zelfs de keuze uit drie dames: April Ranshuijsen, Constance Tiemens en Jeanette Chedda.

April Ranshuijsen, GroenLinks

Van de drie rollende kandidaat Kamerleden is April Ranshuijsen (33), nummer 11 op de lijst van GroenLinks, de meest ervaren in de politiek. Zij is al bijna 10 jaar actief in de gemeentepolitiek van Nijmegen, waar zij raadslid is en de GroenLinks fractie leidt. Ze houdt van de dynamiek en de afwisseling die de politiek biedt: “Er worden zoveel verschillende vaardigheden van je gevraagd. Je moet op veel verschillende vlakken tegelijk actief zijn, snel kunnen schakelen.”

Als je een beperking hebt leer je omgaan met tegenslagen

Ze geeft dan ook alles om kamerlid te kunnen zijn. “Kamerlid zijn is voor mij een vorm van topsport, zo moet ik mijn leven ook inrichten. Als je een beperking hebt leer je omgaan met tegenslagen. Ik heb geleerd me te herpakken, me steeds aan te passen aan nieuwe situaties. Ook handig in de politiek.”

Volgens April Ranshuijsen zou de politiek een afspiegeling moeten zijn van de samenleving en dat zou betekenen dat zo’n 15% van de Kamerleden een beperking zou moeten hebben. “Nederland telt 12.000 mensen met een officiële politieke of politiek bestuurlijke functie. Van die 12.000 mensen heeft maar een half procent, 0,5% dus, een beperking of chronische aandoening. Dat is bijna hetzelfde als onzichtbaar! Alleen al zichtbaar zijn kweekt bewustzijn. Als ik ergens moet zijn en er is geen rolstoeltoilet of geen lift raakt dat mensen.” Ze legt die mensen dan voor: “Waar zit de handicap in dit geval? In mij of in de manier waarop het gebouw ingericht is? Zo neem ik mensen mee, krijg ik meteen een gesprek, gaan mensen zelf zien dat het niet over de persoon gaat, maar over de samenleving.”

Alleen al zichtbaar zijn kweekt bewustzijn

Als April Ranshuijsen in de Tweede Kamer komt wil ze zich inzetten om ervaringsdeskundigheid beter te faciliteren, door scholing, maar ook door belangenorganisaties beter te ondersteunen. “Ervaringsdeskundigen moeten van het begin af aan betrokken worden bij nieuw beleid En ja, alle kinderen moeten natuurlijk samen naar school, samen opgroeien is het begin van een stevige basis.”

Constance Tiemens, D66

Constance Tiemens (51) is sinds 2017 actief lid van D66 en momenteel fractie-assistent en politiek secretaris in Woerden en lid van een landelijk geschillencollege van de partij. Zij staat als nummer 59 op de lijst, zo goed als onverkiesbaar zou je misschien zeggen. Maar ze is optimistisch over het behalen van de 18.000 voorkeurstemmen die nodig zijn om alsnog in de Tweede Kamer te belanden.

“Ik zie mezelf als idealistische zij-instromer en ik weet uit ervaring dat alles eigenlijk wel op te lossen is.” Hiervoor had Constance Tiemens een eigen bedrijf als troubleshooter en hielp zij daarnaast leerlingen die vastliepen in het onderwijs. Kortom: bij haar kun je wel terecht om iets wat bijna misloopt toch weer helemaal vlot te trekken.

Ik vind het interessant om te weten hoe andere mensen zaken ervaren en wil dat ook meenemen naar Den Haag

Dat is niet het enige dat Constance Tiemens aantrekt in de politiek. Ze heeft ontdekt dat ze het heerlijk vindt om een wet, die ze wil veranderen, uit te pluizen en met verschillende partijen en organisaties te praten over hoe het anders kan. “Ik zie dan al helemaal voor me dat het straks anders geregeld is.  Daarnaast ga ik graag het veld in. Ik vind het interessant om te weten hoe andere mensen zaken ervaren en wil dat ook meenemen naar Den Haag. Daarom vind ik het juist fijn dat mensen me benaderen bijvoorbeeld via LinkedIn.”

“Ik wil juist nu de Tweede Kamer in. Mijn lijf takelt af, maar dat houdt het nog wel zo’n 8 jaar vol. Dat zijn twee termijnen. Ik ben wel benieuwd hoe ze dat nou gaan oplossen als ik in de Tweede Kamer kom. Ik pas met die grote elektrische rolstoel helemaal niet tussen de bankjes. Het is natuurlijk een raar gezicht als ik straks in het middenpad geparkeerd sta of dat ze een stuk van die bankjes moeten gaan af zagen. Daarmee wordt meteen het probleem duidelijk: er is bij de bouw geen rekening gehouden met een kamerlid in een elektrische rolstoel.”

Er is bij de bouw geen rekening gehouden met een kamerlid in een elektrische rolstoel

Constance Tiemens wil zich vooral hard gaan maken voor beleid gericht op kinderen en het bestrijden van kans ongelijkheid. Op dit moment ontwikkelt ze een concreet plan dat zich richt op het benutten en belonen van de talenten van mensen met een uitkering. “Ik denk dat er zoveel talent verloren gaat voor de mensen zelf en ook voor de maatschappij. Nu zijn mensen met een uitkering te bang om iets te gaan ondernemen, omdat ze het risico lopen om hun uitkering of toeslagen te verliezen en er financieel op achteruit te gaan. Ze zouden zich juist vrij moeten voelen om er iets bij te gaan doen, iets waar zij gelukkig van worden of wat bij hun talenten past. Je mag er nooit op achteruit gaan als je gaat werken. Dat zouden we wettelijk moeten vastleggen.”

Jeanette Chedda, BIJ1

Jeanette Chedda (37) is naast haar werk als web redacteur bij de politie druk bezig om campagne te voeren als nummer 4 op de kandidatenlijst van BIJ1. “Ik noem mezelf een gehandicapte vrouw van kleur en Hindoestaanse moslima. Zelf kom ik uit Den Haag en mijn ouders komen uit Suriname. Naast mijn werk ben ik actief in het anti-validisme*-activisme bij Feminists Against Ableism.”

Jeanette Chedda is intrinsiek gemotiveerd om de wereld een beetje beter te maken voor de volgende generaties. “Nederland is veel rijker dan wat wij nu terugzien in het kabinet. Als je wilt dat beleid werkt voor alle groepen, dan moeten die mensen ook aan tafel zitten om het beleid te maken.”

Als je wilt dat beleid werkt voor alle groepen, dan moeten die mensen ook aan tafel zitten om het beleid te maken

“Het maakt mensen kapot om In een samenleving te leven die streeft naar een norm die voor de meeste mensen niet haalbaar is. Zelf wilde ik ook altijd meedraaien in de samenleving. De verwachtingen over mij waren nooit heel hoog. Daarvan heb ik best een ongezonde bewijsdrang gekregen. Het heeft me gedreven, maar het heeft me ook naar de afgrond geduwd.”

“De belangengroepen van gehandicapten zijn een witte wereld. Ik weet zelf ook niet waar zwarte mensen of mensen van kleur met een beperking zijn. Ze zijn er ongetwijfeld, maar waar? Ik denk dat je misschien als gehandicapt persoon van kleur al genoeg hebt aan alles waar je mee te maken hebt vanuit die positie, zoals racisme.” Juist daarom wil Jeanette Chedda zich ervoor inzetten om de belangen van mensen van kleur en zwarte mensen met een handicap zichtbaar te maken en mee te wegen in beleid.

Mijn ideaalbeeld is een wereld met heel veel kleur en zonder kapitalisme

“Mijn ideaalbeeld is een wereld met heel veel kleur en zonder kapitalisme. We leven niet meer om te werken en we werken ook niet meer om te leven. We zijn veel meer een community die beter zorgt voor de natuur en de planeet en die elkaar helpt. Ik geloof heilig in de wereld die BIJ1 voor zich ziet. Een gelijkwaardige samenleving waarin ruimte is voor iedereen. Daar wil iedereen toch wonen?”

Dit artikel is een samenvatting van drie langere interviews met April Ranshuijsen, Constance Tiemens en Jeanette Chedda op WijRollen.nl, het nieuwe platform voor rolstoelgebruikers.

*Validisme is het discriminerren, uitsluiten en marginaliseren van mensen met een handicap (vergelijk met bijvoorbeeld racisme en seksisme)

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes maandelijks in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update