De coronatijd doet me sterk denken aan de periode na mijn ongeval

Het is stil in huis. De dagen zijn lang en ik lijk in de hoeveelheid vrije tijd te verdrinken. Sinds een paar weken zit het hele land op slot door de corona maatregelen en werk ik, net als vele anderen, vanuit huis. Ik zie maar weinig vrienden en familie en de activiteiten die ik normaal onderneem, liggen allemaal stil. Het doet me denken aan mijn eigen situatie van vijf jaar geleden. Toen ik herstellende was van een verkeersongeluk en mijn wereld ook een hele tijd stil stond.

Samen leed dragen

Vijf jaar geleden kwam mijn leven stil te staan door het oplopen van hersenletsel na geschept te zijn door een auto. De tijd die daarna volgde, toont voor mij veel parallellen met de tijd waarin we ons nu allemaal bevinden. Met als enige verschil dat ik er destijds helemaal alleen voor stond (althans, zo voelde dat) en we nu met z’n allen samen het leed dragen.

Gigantische hoeveelheid vrije tijd

Net als toen heeft mijn sociale leven ook nu een knauw gekregen. Al is het maar omdat het nu niet verstandig is om elkaar op te zoeken en het contact via (beeld)bellen toch anders is. En het bijeenkomen in groepen is natuurlijk helemaal uit den boze. Het ondernemen van leuke uitjes, vakanties of hapjes en drankjes in de stad was net als toen voor mij ook niet mogelijk. En ondertussen word je, net als toen, overspoeld door een gigantische hoeveelheid vrije tijd waarvan je af en toe niet zo goed weet wat je ermee moet.

In je uppie volhouden

Deze tijd doet mentaal wat met je. Zeker als je alleen woont, kan de eenzaamheid je flink naar de keel grijpen. En als je toch weinig kan of hoeft te doen, is het maar lastig om een strak ritme aan te houden. Wat dat betreft heb ik een soort van geluk dat ik een dergelijk periode al een keer mee heb gemaakt. Ook toen werd mij heel duidelijk dat je eigen geluk en gemoedstoestand toch echt alleen door jouzelf bepaald wordt. Hoe zeer je anderen natuurlijk ook nodig hebt, want niemand houdt het in zijn uppie vol.

Blijf rustig in je hoofd

Maar ervaring met een situatie als deze of niet; zwaar is het wel. Je komt jezelf een aantal keer tegen tijdens deze periode. Hoe lang dit allemaal nog duurt weten we niet. En daar veel mee bezig zijn, zorgt er alleen maar voor dat je je minder goed gaat voelen. Daarom is het zo belangrijk dat je rustig in je hoofd blijft. Neem wat meer tijd voor dingen en doe vooral veel dingen die je leuk vindt. Je moet het jezelf deze vervelende tijd zo makkelijk mogelijk maken. Houd vol, je staat er niet alleen voor!

Word donateur van HandicapNL

Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Jasper zijn sociale kring werd steeds kleiner en hij steeds eenzamer
Kees Momma – Kwakkeltijd
Kees Momma – Kwakkeltijd