Daan Theeuwes: ‘Na mijn scooterongeluk had ik een kasplantje kunnen worden’

Daan liep ernstig hersenletsel op bij een ongeluk met zijn scooter. Hij lag wekenlang in coma en bij zijn ontwaken waren de prognoses verre van optimistisch. Zijn ouders legden zich er niet bij neer. Zij zochten en vonden uiteindelijk in Amerika een in jongeren gespecialiseerd revalidatiecentrum. Wat daar gebeurde mag gerust een wonder genoemd worden.

Op 13 juni 2013 in de avond valt Daan Theeuwes met zijn scooter. Hij draagt een helm, maar stoot vlak onder de helm met zijn hoofd tegen een betonnen paaltje. Het gevolg: zeer ernstig traumatisch hersenletsel. De artsen vertellen de ouders van Daan dat zij hem los moeten laten, omdat zijn toekomst die van een kasplantje zou zijn.

Daan Theeuwes en zijn vrienden

Adriaan (vader van Daan): ‘Ik stond de dag na het ongeluk aan Daan’s bed en zei: ik hou van je. Ik voelde dat Daan zijn familie en vrienden nodig had om te kunnen herstellen.’

Revalidatiecentrum of verpleeghuis

Daan ontwaakt na zes weken op de intensive care uit zijn coma. Er volgen nog negen operaties en veel tegenslag. Maar Daan overleeft het. ‘Vanuit die gedachte gingen we verder met revalidatie’, zegt Adriaan Theeuwes. Na 36 weken was Daan uitbehandeld in het revalidatiecentrum. Hij kon nog steeds niet zelfstandig lopen en zijn rechterarm en -hand niet gebruiken. Er was sprake van mogelijk levenslange opname in een verpleeghuis. Van specialisten kregen de ouders van Daan te horen dat er nog veel meer bereikt kon worden met Daan, zij adviseerden om Daan intensief te laten revalideren in een verrijkte omgeving. Maar dat is er niet in Nederland. Zo kwam Daan in juni 2014 in het Shepherd Centrum in Atlanta terecht. Wat volgde was een intensieve periode van revalidatie van zo’n vijf uur per dag, ook vaak in het weekend. Met verbluffende resultaten! Na negen maanden kwam Daan terug.

Adriaan: ‘Alle vrienden en familie wachtten ons op en Daan kwam lopend achter zijn karretje met bagage door de deuren op Schiphol. Onvergetelijk. Hij kon zijn rechterarm en -hand weer ondersteunend gebruiken, sprak weer twee talen, maar was wel nog wat traag. We hadden nooit gedacht dat Daan zo ver zou komen.’

Oprichting Daan Theeuwes Centrum

‘Toen ik zag hoe ver Daan was gekomen met de intensieve revalidatie en zorg van het Shepherd Centrum, vond ik dat in Nederland ook zo’n centrum moest komen’, zegt Adriaan. In samenwerking met het VU Medisch Centrum en het AMC (nu UMC Amsterdam) en diverse deskundigen richtte hij het Daan Theeuwes Centrum op, speciaal voor jonge mensen met traumatisch hersenletsel. Samen met HandicapNL is het Daan Theeuwes Centrum het Familie en Vriendenprogramma gestart. Ouders, broers, zussen en vrienden worden vanaf het allereerste begin actief betrokken bij de revalidatie, het herstel en de plannen voor de toekomst. En dat is van levensbelang voor jongeren met hersenletsel.

Daan: ‘Na het revalidatiecentrum begon een nieuw gevecht om terug te keren in de maatschappij. Zonder mijn familie en vrienden had ik het niet gered.’

Hersenletsel = familieletsel

Hersenletsel bij jongeren heeft een enorme impact op de hele omgeving, familie, vrienden en collega’s. Om na de revalidatie zo succesvol mogelijk de stap naar werk, studie en een goed sociaal leven te zetten, is het essentieel om familie en vrienden vanaf het eerste begin nauw te betrekken. Zij moeten een goede balans vinden in het verder omgaan met hun dierbare met hersenletsel.  Daarnaast is de steun van familie- en vrienden niet alleen van onschatbare waarde voor het herstel van de revalidant, maar juist ook voor de invulling van het verdere leven.

Daarom is het Daan Theeuwes Centrum samen met HandicapNL het Familie- en Vriendenprogramma gestart. Familie en vrienden zijn essentieel om na revalidatie zo succesvol mogelijk de stap naar werk, studie een een goed sociaal leven te zetten. Uniek is dat iedereen na de revalidatieperiode drie jaar lang hulp van een persoonlijk begeleider krijgt die de revalidant en familie ondersteunt met o.a. financiële, juridische en persoonlijke zaken. Lees meer over het Familie- en Vriendenprogramma

Steun jongeren met ernstig hersenletsel

Help jongeren met ernstig hersenletsel en steun het Familie- en Vriendenprogramma van het Daan Theeuwes Centrum met een bijdrage.

Doneer nu    Lees meer over het programma

“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
“Ondanks de littekens op mijn been ben ik toch in korte broek naar buiten gegaan.”
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.
‘Je bent geboren zonder hand dus heb je er toch mee leren leven?’ zeiden ze.