Column | Leven met een handicap

Zou u het aandurven om een drukke straat over te steken met uw ogen dicht? Onder leiding van een blinde gids maakte ik eens een reis door een bos en een winkelstraat. Alles levensecht maar in pikdonkere ruimtes. Tijdens de tour werden de rollen omgedraaid en leidde de blinde de ziende. Ik kon mijn ogen wel gebruiken, maar ze zagen niets, helemaal niets, zo donker. We waren met een kleine groep en voor ik er erg in had, botste al iemand tegen me op, stond ik op de tenen van een ander en dacht ik citroenen te kopen bij de groenteboer maar waren het knollen. In het bos hielden we halt bij een standbeeld. De gids vroeg ons: “Vind je het geen prachtig beeld?”

Dr. J.W.A. van Dijk, Burgemeester van de gemeente Barneveld
Dr. J.W.A. van Dijk, Burgemeester van de gemeente Barneveld

 

Met een mond vol tanden en volkomen verbaasd door de vraag brak het zweet me inmiddels aan alle kanten uit. Ik voelde een opkomende hoofdpijn. Ontdeed me van mijn stropdas en wist niet hoe snel ik de bovenste knoopjes van mijn overhemd moest losmaken. “Ach niemand ziet me, wat maakt het uit”, dacht ik. En toen die vraag: een prachtig beeld? Hoe kon ik daarop antwoorden, ik zag geen barst! De gids voelde de spanning en liet ons nog even verder zweten. “Een prachtig beeld, dan moet ik het toch zien”, ging het door mijn hoofd. “Wat een belachelijke vraag!” Toen werden de rollen echt omgedraaid en werd ik omgezet door de gids: “Heeft u het al gevoeld? Probeert u het eens te ruiken of te proeven”. Mijn vingers gleden langs een devote gestalte, mijn neus rook de groeven gehouwen in basalt. In mijn hoofd vormde zich een iconisch beeld en ik fantaseerde over de vorm, het materiaal, de omvang, de kleur, de gelaatsuitdrukking en de gevouwen handen. Wat een beleving. Van ziende blind werd ik getransformeerd naar blinde ziend.

Je proberen te verplaatsen in het leven van iemand met een beperking, wel ogen maar geen beeld, blind. De blinde gids had me laten ervaren dat ik met andere zintuigen moest gaan kijken om het beeld te beleven. Nee, vast niet eenzelfde beleving als met mijn eigen ogen maar anders; misschien wel waardevoller, vol betekenissen. De ervaring leerde me hoe het is als je een beperking hebt en welke niet gedachte oplossingen er dan toch zijn. Niet wat je niet kunt, maar wat je nog wel kunt, bepaalt toch je functioneren? Laat je handicap nooit een beperking zijn, zeggen we dan.

Mensen die problemen hebben met zien, horen, bewegen of begrijpen. Leven met een handicap, het maakt van je leven een parcours met hindernissen. Je kunt je vaak geïsoleerd voelen of niet begrepen. Soms wordt het je wel eens teveel en word je boos of verdrietig. Maar ook weer blij en tevreden als je merkt dat je mee mag doen en niet apart gezet wordt.

Zo’n 2,3 miljoen mensen moeten leven met een beperking die niet weer overgaat. En ik kan u uit eigen ervaring zeggen dat zoiets echt anders voelt dan wanneer je een poosje met je been in het gips tussen de krukken moet functioneren. Daar komt weer een einde aan en dan neem je het ongemak maar even voor lief.

Mijn reis met de blinde gids eindigde in een stikdonker café. Onze groep zou aan de stamtafel ervaringen met elkaar uitwisselen. Maar waar was de stamtafel en hoe vond ik het toilet om de hoge nood na deze inspannende tocht te verlichten? Ik dacht slim te zijn en had het aantal stappen geteld om terug te komen, maar helaas liet mijn richtinggevoel me in de steek. Ik belandde in de ballenbak. Gelukkig wist mijn blinde gids mijn stem uit duizenden te herkennen en mijn positie op het gehoor precies te vinden. Wij bestelden ons drankje en de bitterbal. Ik rekende af met de blinde barkeeper. Uit mijn portemonnee pakte ik veiligheidshalve maar een briefje, ik had geen benul van de waarde. De barkeeper vertelde me dat ik hem 20 euro gaf en ik nog 5,60 bij moest passen. Vindt dat maar eens in het pikkedonker. Ik heb hem een tweede eurobiljet aangereikt maar zal nooit weten of het wisselgeld dat ik retour kreeg klopte. Dat hoefde trouwens ook niet, want ik vertrouwde de beste man volledig.

Dr. J.W.A. van Dijk
Burgemeester van de gemeente Barneveld