Collecteren kun je leren

‘Wij geven al per giro.’ De zin die steevast aan de deur verkocht werd aan collectanten in ons huis toen ik kind was. We draaiden allemaal met onze ogen als de deurbel ging. Wáárom toch altijd precies tijdens het eten? Leuren langs de deuren, dat was de term die ik mij vooral herinner. Nee, echt dol waren wij niet op collectanten.

Jade Vening met haken HandicapNL.
Jade Vening met haken HandicapNL.

Impulsieve actie

Eén keer, één keer had ik een kwartje in mijn zak toen er weer werd aangebeld. Ik zal ongeveer acht jaar zijn geweest. In een opwelling gooide ik het kwartje in de collectebus. Uren daarna zat ik nog te kauwen op mijn impulsieve actie. Had ik dat kwartje niet tóch nodig gehad? Een kwartje was 5 kikkertjes bij de benzinepomp verderop. Of twee spekblokken + een kikkertje. Of één reuzespek.

“Nu ging die mevrouw met die bus iets goeds doen met mijn geld. Dat was eigenlijk ook heel gaaf.”

Genoeg lekkers in huis

De volgende dag kwam ik tot de conclusie dat er nog genoeg lekkers in huis was en mijn kwartje eigenlijk niet gemist werd. Binnenkort zou er waarschijnlijk weer een nieuw kwartje verdiend zijn – mijn opa doneerde 5 cent voor iedere vijf minuten die ik stil kon zijn, soms verdiende ik wel 15 cent tijdens een bezoek van hem – en nu ging die mevrouw met die bus iets goeds doen met mijn geld. Dat was eigenlijk ook heel gaaf. Vanaf dat ik op mijzelf woonde besloot ik dan ook iedere collectant iets te geven die voor mijn deur stond en sindsdien ligt er altijd een stapeltje muntjes bij de deur, klaar voor de collectant.

Korte praatjes en vriendelijke gezichten

Hoewel ik graag geef aan de deur, vond ik dat de drempel behoorlijk hoog lag om zelf te gaan collecteren. Wat nou als mensen aan het eten zijn? Wat nou als ze mijn ‘doel’ niet belangrijk genoeg vinden? Maar mijn twee oudste zoons stonden vorig jaar te popelen om in onze eigen wijk aan de slag te mogen en wát een feest was dat. Vriendelijke gezichten aan de deur, korte praatjes met bekenden, vrolijke jongetjes met twee steeds zwaarder wordende bussen rennend door de straten en een frietje als beloning na al dat harde werk met zijn drietjes in de plaatselijke cafetaria. Ik had niet verwacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik verheug mij dus nu al op onze collecteweek volgende week!

Je kan je nog steeds opgeven als collectant. Of collecteer digitaal in je eigen sociale netwerk met de digicollecte!

“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
“Mensen zijn nóg meer bereid om iets te geven”
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.
Elly haalt geld op voor HandicapNL én Stichting de Iris.