Betere onafhankelijke cliëntondersteuning voor mensen in de langdurige zorg

Alle mensen die recht hebben op langdurige zorg (met een Wlz‐indicatie) kunnen hulp krijgen van een cliëntondersteuner. Hij of zij ondersteunt u of uw naaste met al uw vragen rondom het regelen en de uitvoering van langdurige zorg.  Bekendheid en vindbaarheid van (onafhankelijke) ondersteuning kan beter en verdient meer aandacht vinden de Zorgkantoren en landelijke organisaties voor cliëntondersteuning.

Clientenondersteuning, iemand die je helpt de juiste zorg te vinden

Wat is cliëntondersteuning?

De cliëntondersteuners denken mee over de zorg die het beste bij de zorgvraag past en hoe je deze goed kunt organiseren. De cliëntondersteuning richt zich vooral op juiste en volledige informatie, zodat je een weloverwogen keuze kan maken over de zorg. Een cliëntondersteuner staat naast jou, denkt mee (los van alle partijen) en betrekt waar mogelijk jouw sociale netwerk (bijvoorbeeld familie, mantelzorgers en vrijwilligers) bij het zoeken naar oplossingen. De cliëntondersteuner kent het zorgaanbod in jouw regio.

Cliënten, met zorg thuis of in een instelling, kunnen zelf kiezen voor cliëntondersteuning van het zorgkantoor of van een organisatie die onafhankelijke cliëntondersteuning levert.

Waar kun je terecht voor cliëntenondersteuning?

Het zorgkantoor is een zelfstandige organisatie gekoppeld aan een zorgverzekeraar. Zij regelen de juiste langdurige zorg die nodig is. Het zorgkantoor is woonplaats afhankelijk, de hulp van en bemiddeling door het zorgkantoor is gratis.

Organisaties voor onafhankelijke cliëntenondersteuning:

Betere cliëntenondersteuning

Zorgkantoren en landelijke organisaties voor cliëntenondersteuning hebben een gezamenlijk plan opgesteld om de onafhankelijke cliëntenondersteuning te verbeteren voor mensen die langdurige zorg nodig hebben. Het plan richt zicht op bekendheid en vindbaarheid van cliëntenondersteuning op kwaliteit en doelmatigheid en op het bevorderen van samenwerking.

Lees meer over cliëntondersteuning Wet langdurige zorg (Wlz)

Lees ook het artikel: Zorgkantoren en cliëntondersteuners gaan samenwerken

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”