Bondgenootschap voor Dummies

‘Diversiteit’ en ‘inclusie’. Twee onderwerpen die inmiddels hoog op de maatschappelijke agenda staan. Als werkgever kom je niet meer weg zonder diversiteitsbeleid en op social media kan je geen comment section openen zonder te belanden in een discussie over discriminatie en privilege. Maar hoe strijd je tegen onrecht dat jou niet persoonlijk treft?

Bondgenootschap voor dummies

Er is een openlijke roep om bewustwording en het aanpakken van ongelijkheid. Geen wonder dat steeds meer mensen zich hard willen maken in de strijd tegen validisme, ofwel discriminatie van mensen met een beperking.

We vroegen Jeanette Chedda om haar do’s en don’ts voor bondgenoten: mensen die zelf geen beperking hebben, maar willen bijdragen aan de strijd tegen ongelijkheid. Jeanette heeft OI, een aandoening van het bindweefsel/collageen waardoor ze veel in een rolstoel zit. Als politiek activiste laat ze van zich horen om validisme een halt toe te roepen.

1) Let op je taalgebruik

Meestrijden betekent in deze tijd: communiceren en discussiëren. Dat begint bij het vinden van de juiste bewoording. Jeanette: “De Nederlandse taal is doordrenkt van validisme. Goed om je daarin te verdiepen.” Enkele voorbeelden van validistisch taalgebruik zijn: ‘Wat een idioot!’ en ‘Sta op voor je rechten!’ Vooral in beeldspraak kan het misgaan. Noem het beestje bij de naam. Zeg bijvoorbeeld ‘Wat een asociaal gedraag!’ of ‘Kom op voor je rechten!’.

2) Niets over ons, zonder ons

Het allerbelangrijkste is volgens Jeanette: “Praat niet OVER mensen, maar MET de mensen om wie het gaat. Ga in gesprek met totaal verschillende mensen en luister echt. Ga niet in discussie over ervaringen. Verdiep je in de problematiek en vraag wat je kunt doen om te helpen. Dit kan bijvoorbeeld door het volgen van disability accounts. Leer van deze activisten.” Als voorbeeld noemt Chedda het account Feminists Against Ableism.

3) Amplify their voice

“Als jij het podium hebt om veel mensen te bereiken, deel dat dan.” Ben jij een persoon waar mensen graag naar luisteren? Of heb je een grote achterban op Social Media? Biedt mensen met een beperking dan de ruimte om hun verhaal binnen jouw netwerk te verspreiden. Bijvoorbeeld met een account take over, of een Shout Out.

4) Zoek het talent

Natuurlijk heeft niet iedereen een volgersaantal waar je u tegen zegt. Denk jij geen podium te kunnen bieden maar wil je toch iemand met een beperking verder helpen? Kijk dan eens (binnen je netwerk) naar werkplekken geschikt voor mensen met een handicap. Jeanette: “Huur gehandicapte mensen in voor je klussen. Genoeg talent op verschillende gebieden.”

5) Toegankelijkheid is een recht, geen gunst

Ga je door het leven zonder beperking, dan valt je waarschijnlijk niet snel op hoe ontoegankelijk onze samenleving eigenlijk is. Mensen met een beperking hebben op dagelijkse basis te maken met obstakels, waar ze soms eindeloze discussies over moeten voeren. Des te meer mensen – met en zonder beperking – deze discussie voeren, des te meer bewustwording wordt gecreëerd dat het anders moet. Jeanette: “Als jij ergens bent waar iemand met een rolstoel niet zou kunnen komen, ga daarover dan in gesprek om mensen erop te attenderen. Neem de emotional labour weg van de gehandicapte mensen zelf.”

6) Consent is key

Niets vervelender dan mensen die denken dat je iets niet zelf zou kunnen. Het is echt een no go om aan iemand te zitten zonder toestemming. Dat geldt ook voor rolstoelen of hulpmiddelen. Je denkt wellicht dat je iemand helpt. Maar je impliceert hiermee dat de ander niet zelfstandig en volwaardig is. Nooit zomaar een rolstoel duwen dus, maar check eerst of je hulp wel nodig is.

7) Iedereen gelijk, maar niemand hetzelfde

Tot slot is het belangrijk om je bewust te zijn dat niet ieder persoon hetzelfde denkt over validisme. Dat geldt natuurlijk voor mensen zonder beperking, maar ook voor mensen met beperking. Jeanette wil hier dan ook duidelijk over zijn: “De disability communities is geen homogene groep. Wat ík wil, is niet representatief voor iedereen.”

Een waardevol dagelijks leven voor iedereen: teken het manifest

HandicapNL maakt zich hard om ervoor te zorgen dat iedere Nederlander met een handicap de dingen kan blijven doen, zoals uitgaan met vrienden, een uitdagende baan en de mogelijkheid om te gaan en staan waar je wilt. 
 
Zo strijden we voor een inclusieve maatschappij door middel van beeldvormingscampagnes en het toegankelijker maken van Nederland. Jij vind toch ook dat iedereen een waardevol dagelijks leven verdient? Help mee en teken het manifest:

Ja, ik teken voor een normaal leven voor iedereen!

Bij het aanmelden ga je akkoord met de privacyvoorwaarden van HandicapNL.
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”