“Bij Total Loss blijf je niet uit beleefdheid”

 

Van oefenen in de repetitieruimte naar openingsact van een festival. De bandleden van Total Loss durfden het aan, ondanks hun (lichte) verstandelijke beperking. Afgelopen zondag stonden ze op het Krommerijn Festival in Bunnik naast grote namen uit de jazz, blues en soulwereld zoals Laura Fygi en de Wouter Kiers Band. Iedereen was enthousiast. Bezoekers Cora en Peter: “Je staat hier niet uit beleefdheid, het is gewoon goed en professioneel!”

Bandleden van Total Loss, een band met muzikanten met een verstandelijke beperking
Bandleden van Total Loss, een band met muzikanten met een verstandelijke beperking

Zichtbaarheid in  het reguliere muziekcircuit

Theo Jongerius, directeur van een intern transportbedrijf en één van de sponsors, noemt het aandeel van Total Loss op het festival een mooi voorbeeld van inclusie. “Hun prestatie hoeft niet minder te zijn, ze hebben er alleen meer tijd voor nodig.” Bezoeker Wouter vindt dat niet erg. “Het gaat om het eindresultaat. Dit klonk gewoon goed, vooral de samenzang vond ik erg mooi. Bands als deze gun je meer zichtbaarheid in het reguliere (amateur) muziekcircuit.”

 

“Het zou mooi zijn als er meer kansen komen voor talentvolle mensen met een verstandelijke beperking om in het reguliere (amateur) muziekcircuit op te treden.”

Hubert Kolkman, bezoeker

 

Integreren in de samenleving

Daar zijn bandleden Mark (23) en Daan (27) het helemaal mee eens. “De overheid wil dat we integreren in de samenleving. Dit is een uitstekende manier om dat te doen. We voelden de goede sfeer en energie van het publiek.” De jonge artiesten zijn al lang met muziek bezig. Daan speelt vanaf zijn vijfde keyboard en Mark leerde noten lezen op zijn 8e en drumt en speelt keyboard vanaf zijn 12e. In Total Loss kunnen ze zich muzikaal uitleven. Zo verzorgde de band al de muzikale begeleiding voor de musical van de Grote Vriendelijke Reus. Ook stonden ze op Funpop, een popfestival voor mensen met een verstandelijke beperking.

 

Investeren in talentontwikkeling

Het Krommerijn Festival is niet alleen een mooi voorbeeld van inclusie. Het heeft ook een mooi sponsorbedrag van € 16.500 opgebracht voor Fonds verstandelijk gehandicapten. Met dit bedrag kunnen we weer mooie projecten voor kinderen en volwassen met een verstandelijke of meervoudige beperking helpen met financiering.