Bestbuddies werkt aan nieuwe technologie voor buddy-vriendschappen

 

Zes op de tien instellingen in de gehandicaptenzorg denken dit jaar te weinig plaats te hebben voor patiënten die verstandelijk beperkt zijn. Redenen hiervoor zijn een tekort aan plekken, onvoldoende geld voor vervoer van de patiënten en het vervallen van de toeslag voor begeleiding van gehandicapte kinderen.

Dit blijkt uit een onderzoek van de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) dat woensdag gepubliceerd werd. 165 instellingen werd gevraagd naar hun ervaringen met het budget dat zij van de zorgverzekeraars krijgen. Door de komende hervormingen in de zorg, worden gemeenten verantwoordelijk voor de lichtere zorg. In het kader van de bezuinigingen is het de bedoeling om oudere en gehandicapte mensen zo lang mogelijk thuis te laten wonen. Bij nieuwe cliënten en herindicaties is er daarom een grote druk ontstaan om ervoor te zorgen dat deze gehandicapten niet in een instelling worden geplaatst.

Zolang bestaande bewoners een indicatie hebben mogen zij, volgens toezegging van staatssecretaris van Rijn (VWS), blijven wonen in de instelling. De VGN zegt echter dat er instellingen zijn die aangeven niet meer voor al hun zittende cliënten een betaling te ontvangen van de zorgkantoren. De zorgkantoren zijn de afdelingen binnen de zorgverzekeraars die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de AWBZ. Het lijkt erop dat zij daarom al vooruit lopen op de veranderingen in de zorg. Een woordvoerder van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) geeft aan enkel het landelijk beleid uit te voeren.