Best buddies Marc en Jonathan zijn echte maatjes DUPLICAAT

Jonathan vliegt op als de deurbel gaat. Zijn maatje Marc staat voor de deur om met hem te gaan sporten. Dat het buiten soms regent, maakt de heren niets uit! “Hoeveel kilometer gaan we vandaag hardlopen?”, vraagt Jonathan aan Marc. Marc stelt voor om het vandaag iets rustiger aan toe doen, ze hebben deze week al aardig wat getraind. Aan de reactie van Jonathan is te merken dat hij het er niet mee eens is. “Hoezo?! Je bent toch geen mietje?” Zegt Jonathan met een grijns. Marc begint te lachen en antwoord: “Nou, we zien wel…

Bestbuddies Marc & Jonathan
Bestbuddies Marc & Jonathan

Ik heb door het maatjesproject wel zeven vrienden erbij.

Jonathan woont op een groep met zes andere jongeren met een verstandelijke beperking. Dit heeft voor Marc iets bijzonders gebracht. “Jonathan en ik werden snel hele goede vrienden. Ik kom vaak bij hem langs en zie daarom ook vaak de andere jongeren waar Jonathan mee woont. Ik heb door het maatjesproject niet één vriend, maar zeven vrienden erbij. Ik vind het leuk om samen met de groep activiteiten te ondernemen.” Jonathan vindt het maar wat gezellig als Marc er is. “Iedereen vindt Marc leuk! Hij heeft veel respect voor ons en heeft een rustige vertrouwelijke uitstraling.” Op de vraag wat Marc van Jonathan heeft geleerd roept Jonathan direct: “Hoe hij zich moet kleden!” Marc begint te lachen. “Ja, hij kwam ooit langs en had een nieuwe trui gekocht. Die trui was roze! Hij leek net een vrouw. Dus die mag hij niet meer aan.”

 

Samen lopen we 2 of 3 keer per week hard

Maatjeskoppel Marc en Jonathan trainen samen voor de Engelse 4 mijl. Een hardloopevenement waar Jonathan altijd al aan mee heeft willen doen en dit jaar doen ze voor de tweede keer mee! “Ik wil graag mijn record van vorig jaar verbreken en daar moet voor getraind worden.” Aldus een stellige Jonathan. “Samen met Marc lopen we 2 of 3 keer per week hard. Het gaat steeds beter, maar ik ben nog niet tevreden.

Vrienden onder elkaar

Terwijl Jonathan zijn spullen gaat pakken voor de training verteld Marc over de eerste keer dat ze meededen aan de Engelse 4 mijl. “Het was een tof evenement. Zoveel mensen aan de kant die ons aan het aanmoedigen waren. Ook Jonathan genoot er duidelijk van. Zeker toen er langs de kant allemaal Braziliaanse danseressen in iets te kleine bikini’s stonden te dansen. Jonathan kreeg toen ‘opeens’ kramp in zijn kuit en moest even stoppen om te rekken. Uiteraard wel met zicht op de danseressen!” Uit de andere kamer horen we Jonathan zachtjes grinniken.

In actie tegen eenzaamheid

Ruim 50% van jongeren met een licht verstandelijke beperking is eenzaam en heeft geen vrienden. Zet jij je in om vriendschap voor deze mensen mogelijk te maken? Geef voor maatjesprojecten en doneer. Je draagt er aan bij dat de werelden van jongeren met én zonder een beperking bij elkaar worden gebracht, er mooie vriendschappen ontstaan en vooroordelen worden weggenomen.

Geef voor maatjesprojecten