9x TV-programma’s die je echt wilt zien!

Helaas bestaan er nog veel vooroordelen over mensen met een handicap. Om deze vooroordelen weg te nemen, ontstaan er steeds meer TV-programma’s die een kijkje geven in het leven van iemand met een handicap. En dit supporten wij natuurlijk als geen ander! Daarom zetten we de negen leukste TV-programma’s voor je op een rijtje.

De 10 leukste televisieseries

1. Het zal me een rotzorg zijn

In ‘Het zal me een rotzorg zijn’ worden jongeren die niets met hun leven doen, gekoppeld aan leeftijdsgenoten die vanwege een ernstige beperking aan huis gekluisterd zijn. Het programma opent je ogen en belicht het leven van twee compleet andere kanten. Aan het einde van het traject volgt de prangende vraag aan de ‘nietsnutter’: wil je vrienden blijven? Bekijk ‘Het zal me een rotzorg zijn’ hier.

pijl  Leestip: 10 do’s en don’ts bij mensen met een handicap

2. FC de Helden

De Bijzondere Eredivisie geeft jongeren in Nederland met een beperking de kans om professioneel voetballer te worden. De jongeren worden gescout, getraind door profclubs en vervolgens kan de competitie beginnen. In ‘FC de Helden’ neemt Klaas van Kruistum je mee achter de schermen. Het TV-programma zit vol met humor, bijzondere verhalen en natuurlijk doelpunten! Bekijk ‘FC de Helden’ hier.

3. Down the Road

Geheid lachen geblazen bij ‘Down the Road’! In dit TV-programma gaat Dieter Coppens met zes jongeren met het Downsyndroom op 16-daagse roadtrip door Europa. Onderweg draait alles om vrijheid, vriendschap en avontuur en komen ze onwijs veel uitdagingen tegen. Van paardrijden tot een helikoptervlucht en van zelfstandig auto rijden tot verliefd worden. Dit TV-programma moet je gezien hebben! Bekijk ‘Down the Road’ hier.

4. Het beste voor Kees

In de documentaire ‘Het beste voor Kees’ krijgen we een kijkje in het leven van Kees Momma. De 54-jarige Kees heeft autisme en wordt gekweld door angsten en obsessies. De documentaire was zo’n succes dat HandicapNL en Doclines een crowdfunding zijn gestart voor een vervolgdocumentaire. Want hoe gaat het met Kees nu hij op zichzelf woont? Bekijk ‘Het beste voor Kees’ hier.

pijl  Leestip: Alle ins en outs over autisme

5. Knoop Gala

Ieder mens heeft talent! Met dit idee in het achterhoofd, zorgen we er bij HandicapNL voor dat het ‘Knoop Gala’ ieder jaar weer een schitterend muziekspektakel is. Bekende Nederlandse artiesten staan samen met artiesten met een verstandelijke beperking op het podium, wat resulteert in swingende muziek, ontroerende liedjes en onvergetelijke optredens. Geluid op luid en meezingen maar! Bekijk het ‘Knoop Gala’ hier.

6. Je zal het maar hebben

In ‘Je zal het maar hebben’ bezoekt Jurre Geluk mensen met een bijzondere aandoening. De één heeft het syndroom van Nager, de ander is geboren met een lymfangioom in zijn gezicht. Weer een ander leidt aan een zeldzame spierziekte. Maar wat hen het meest bijzonder maakt, is hoe positief ze in het leven staan. Dat het een succesvol programma is, wordt bewezen doordat onlangs al het negentiende seizoen is uitgezonden. Bekijk ‘Je zal het maar hebben’ hier.

pijl Leestip: Jurre Geluk over de oprechtheid van zijn programma’s

7. Net ff anders

Het programma ‘Net ff anders’ gaat over zes jongeren met een lichte verstandelijke beperking. Net als hun leeftijdsgenoten dromen ze van een toekomst met een eigen huis, een leuke baan en een liefdevolle relatie. En net als andere jongeren lopen ze daarbij tegen allerlei dagelijkse problemen aan. Zo blijkt het bakken van pannenkoeken, het bijhouden van je financiën en het reizen met de trein nét iets moeilijker dan gedacht. Bekijk ‘Net ff anders’ hier.

8. SynDROOM

We weten natuurlijk allemaal dat Johnny de Mol een ster is in het maken van programma’s over mensen met het syndroom van Down. We zijn dan ook niet verbaasd dat dit TV-programma een echte kijkcijferknaller is. In ‘SynDROOM’ helpt Johnny jongeren met het syndroom van Down en autisme met het verwezenlijken van hun droom. Van catwalkmodel tot koningin worden; niets is te gek voor dit programma! Bekijk ‘SynDROOM’ hier.

pijl  Leestip: Alles over het syndroom van Down

9. The Dateables

‘The Dateables’ is de nieuwe naam van het TV-programma ‘The Undateables’. Want iedereen is tenslotte dateable! In Dateables gaan vrijgezellen met een aandoening, ziekte en/of beperking met elkaar op date. Waarbij onzekerheden, klamme handjes en kriebels om de hoek komen kijken. Of het ook daadwerkelijk uitloopt op liefde, gaan we natuurlijk niet verklappen. Bekijk ‘The Dateables’ hier. 

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”