• Doneer nu
  • Zoeken
    Generic filters
    Exact matches only
22 mei 2018

9 tips voor een stressloze vakantie

Iedereen verdient het om onbeperkt te genieten op vakantie. Maar waar moet je allemaal rekening mee houden als je op reis gaat met een handicap? We verzamelden de beste tips van ervaringsdeskundigen. Veel plezier!

Vakantiespulletjes
Vakantiespulletjes

 

Strand en zee

1. Pak liever teveel dan te weinig in

Vergeet bijvoorbeeld niet om een fietspompje mee te nemen. Ook een reparatie setje en oplader zijn geen overbodige luxe. Neem verder een medicijnenlijst (en genoeg medicijnen) mee, plus de gegevens van je huisarts.

2. Bel vooraf met de vliegmaatschappij

Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als je in een rolstoel reist. Bel de vliegmaatschappij van tevoren – meerdere keren als het moet – en geef goed je wensen aan.

3. Zorg voor weinig prikkels

Vaak zijn de gordijnen in een vakantiehuis veel lichter dan thuis. Neem daarom iets mee om de ramen te verduisteren. Bekijk de omgeving vooraf via Google Earth, en print plaatjes met herkenningspunten. Dan voel je je minder gedesoriënteerd, wat weer prikkels scheelt. Maak een dag/week indeling die overeenkomt met hoe je thuis je tijd indeelt op een vrije dag.

4. Vertrek met de juiste mindset

Wat je vooral mee moet nemen? Je goede humeur, geduld en creativiteit. Stel je mentaal in op een reis die niet idyllisch hoeft te zijn of dag in dag uit soepeltjes hoeft te verlopen. Je geniet vast extra van de kleine overwinningen: die boottocht te maken, of nieuwe mensen te ontmoeten.

5. Besteed de organisatie uit

Heb je geen zin (of energie) om zelf of alles voor je reis te regelen, kies dan een organisatie die dat voor je doet. Bij Zorg op locatie vind je campings, hotels en bungalowparken met de zorg die je nodig hebt. Avontuurlijk ingesteld? Ga dan voor een 1001-nacht droomvakantie in Marokko! De speciale reisorganisatie Marocco Accessible Travel regelt het zo dat je met je rolstoel overal komt.
Of google zelf op ‘aangepast reisbureau’.

6. Kies voor een ‘speciale’ vakantie

Voor kinderen met een beperking zijn er superleuke vakantiekampen via Stichting De Wielewaal. Daar kun je kiezen uit ongelooflijk veel mogelijkheden voor kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking. Van leuke themavakanties of weekends, tot een weekje op een Waddeneiland of skiën in de winter.

HandicapNL steunt de Wielewaal om deze vakanties mogelijk te maken. Wil je dit ook steunen? Doneer hier!

7. Zoek de koelte op

In een rolstoel heb je vaak eerder last van de warmte. Aan de andere kant is het handig om te checken of het zwembad wél warm genoeg is. Want hoe heet het ook is, als je stil ligt in het water, of spastische spieren hebt, koel je sneller af dan de gemiddelde badgast.

8. Neem hulp mee

Thuis ben je ontzettend blij met je eigen PGB-hulp of de persoonlijk begeleider van je kind. Als het financieel haalbaar is, kun je hem of haar aanbieden om mee te reizen naar je vakantiebestemming. Of zorg dat je ergens naartoe gaat waar je terug kunt vallen op vrienden of familie die bereid zijn te mantelzorgen. Zodat je zelf, of je partner, ook écht aan ontspanning toe komt.

9. Zo kom je tóch het strand op

In een land als Frankrijk vind je aardig wat toegankelijke stranden. Je herkent ze aan een blauwe ‘loper’ van de boulevard tot aan zee. Ook kun je op die locaties een ‘Tiralo’ lenen bij de strandwacht. Dat is een strandrolstoel die in het water als bootje fungeert. Wist je dat je ook in Nederland bij veel strandpaviljoens een strandrolstoel kunt lenen of huren.
Meer weten? Kijk op toegankelijkreizen.nl voor verhuurlocaties op de Nederlandse stranden.

Of… blijf lekker thuis en plan leuke uitstapjes!

Is vakantie ver weg te ingewikkeld of zit het er budgettair even niet in? Maak er een heerlijke ‘staycation’ van: een vakantie thuis! Zorg wel dat het echt als vrije tijd voelt, bijvoorbeeld door leuke uitjes te plannen. Lees hier ons artikel over leuke uitstapjes die geschikt zijn voor iedereen.

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update