8x Gratis gebarentaal leren vanuit huis

De lockdown gaat nog even door en we zitten massaal binnen. Heb jij je video-streamingsdienst inmiddels ook al leeggezogen? Doe dan wat nuttigs én leuks met je tijd en leer jezelf gebarentaal!

Leer gratis gebarentaal vanuit huis met een online cursus, app of video.

Goed nieuws: je hoeft niet meteen een dure opleiding aan te schaffen of door mappen aan lesmateriaal te zwoegen. Want er zijn een heleboel apps, websites en video’s die je door de basis heen helpen. Sommigen leren je een thema (zoals familie) per keer, anderen doen het rustiger aan met één nieuw gebaar per dag.

Onze tip: begin klein! Laat je niet overdonderen door alle lesstof ineens, maar groei met kleine stapjes. Zo houd je het behapbaar voor jezelf en spreek je na deze lockdown alsnog een basis-woordje gebarentaal. Have fun!

Gebarentaal via YouTube

1. Het gebaar van de dag leert je, zoals de naam doet vermoeden, elke dag een nieuw gebaar. Van sneeuwbal tot handdoek en van oven tot vlinder. De meiden onderhouden het kanaal alweer vier jaar, dus je kunt je voorstellen hoe uitgebreid hun database inmiddels is. Hier kun je eindeloos in rond snuffelen én elke dag iets nieuws bijleren.

 

2. Ook Jeugdformaat Daghulp ondersteunende gebaren heeft op YouTube een flinke verzameling aan gebaren in beeld gebracht. Er komt geen nieuwe content meer bij, maar dat geeft niet: voorlopig ben je nog wel even zoet!

3. Liever beginnen bij de basis? DSW Rijswijk heeft gebarentaal-video’s op onderwerp. Zo leer je verschillende woorden uit het thema ‘familie’ of ‘het weer’. Ook leren ze je tellen, kleuren en bijvoorbeeld het alfabet.

Leerzame appGebarentaal leren

4. De KinderGebaren app is gratis te downloaden in de App Store of Play Store. Dove en horende kinderen kunnen hiermee op een leuke manier gebaren leren, aan de hand van voorbeeldfilmpjes, gemaakt door 19 dove, slechthorende en horende kinderen. Ook zit er een quiz in de app waarmee de kinderen hun gebarenkennis kunnen testen. Leren = leuk!

Wijs met websites

5. Er zijn ook handige websites die je gratis op weg helpen in de Nederlandse Gebarentaal. Zo is er Mobile Signs, waar de lessen overzichtelijk staan gebundeld op onderwerp en niveau. Super handig is de functie om de video vertraagd af te spelen!

6. Een gratis cursus Nederlandse Gebarentaal kun je downloaden via MisterTeach. Gedurende 17 e-learning modules leer je alle basisgebaren rondom thema’s als eten en drinken, familie en kleuren.

Social media

7. Tegenwoordig lijkt alles mogelijk binnen social media, van eten bestellen tot de liefde vinden. Dus waarom geen gebarentaal leren? Met het instagram-account gebarentaalvoorjou leert Roos, studente NGT & Social Work, je gebaren aan de hand van korte video’s. Dat kunnen losse woorden zijn, maar ook volledige zinnen. Een aanrader om te volgen!

8. Op TikTok werd Chrissy Marshall bekend met haar gebarentaal-video’s. Kleine disclaimer: zoals elke taal is ook gebarentaal verschillend per regio. Dus de Amerikaanse (ASL) gebaren die Chrissy beschrijft hoeven niet in de Nederlandse Gebarentaal overeen te komen. We worden graag getipt op de eerste Nederlandse gebarentaal-TikTokker!

De HandicapNL Update

Vind jij dit ook zo’n tof artikel en wil je nooit meer dit soort verhalen en columns missen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang alle nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”