11 must-read boeken door of over mensen met een handicap

Een goed boek moet je nooit uit de weg gaan. Wat brengt meer rust en kalmte dan lekker wegdromen bij de meest aangrijpende, mooie of fantasierijke verhalen? Om in je vrije tijd weer eens in een heerlijk boek te duiken hebben we er een aantal voor je op een rijtje gezet. Met verhalen over een kindje dat gehandicapt is geboren tot een jongen met het syndroom van Down die de grappenmaker van de klas wil worden. Dus, ga lekker zitten en wie weet heb jij je volgende leesvoer binnen!

Onbeperkt succesvol

1. Onbeperkt succesvol – Bert Jongen

Vaak lijkt het voor mensen met een handicap lastiger om hun doelen te behalen. Door vooroordelen en allerlei andere factoren. Toch zijn er een heel aantal mensen met handicap die zeer succesvol zijn (geweest). In dit boek vind je negentien verschillende interviews van deze succesverhalen, denk aan: Jetta Klijnsma, Nout Wellink, Rijkman Groenink en Esther Vergeer.

 

Gefeliciteerd, het is een gehandicapt kindje2. Gefeliciteerd, het is een… gehandicapt kindje – Stephanie Kaars

Na eenentwintig loodzware uren wordt Stephanies prachtige dochter Sterre geboren. Om kwart over elf ’s avonds laten de aanwezige gynaecoloog én verloskundigen weten dat het kindje gezond is. Niets is minder waar. Nadat het kersverse gezin thuis komt slaat het noodlot toe: vader Max ontdekt dat Sterre helemaal slap is geworden en niet meer ademt. Het reanimatieteam rukt uit en Sterre vecht voor haar leven. Gefeliciteerd het is een… gehandicapt kindje is een dagboek waarin moeder Stephanie je meeneemt in een onvoorstelbare verdrietige tijd.

3. Ikke(n) – Ilona Moerland

Dit kinderboek laat verschillende kinderen zien met diverse kenmerken, eigenschappen en beperkingen. Elk kind herkent hierin wel iets in van zichzelf of van een ander. Volgens de schrijfster is dit dan ook “het prille begin van de identiteitsontwikkeling en draag het bij aan heen positief zelfbeeld”. De karakters hebben een bril, een rolstoel of bijvoorbeeld één kleine en één grote hand.

 

IMPACT - levens met een handicap (prijs is incl. verzendkosten)

4. Impact – Inge Vuijk

Dit is een boek over gewone mooie mensen met een ongewoon verhaal. Elf rauwe portretten met de meest aangrijpende verhalen. Levens met ups en downs, zoals ieder leven die kent. In dit boek gaat het om een uitvergrootte versie omdat het levens zijn met een dwarslaesie, amputatie of hersenletsel. In dit boek ondervind je hoe deze mensen weer een nieuwe draai hebben gegeven aan hun leven of daarnaar op zoek zijn.

Tussen je oren5. Tussen je oren – Ap Dijksterhuis

Vragen, vragen en nog eens vragen. Tussen je oren is hét boek als je graag wilt weten, waarom kinderen met ADHD zo druk zijn of waarom jij een beter geheugen hebt dan je oma. Voor iedereen die beter wil begrijpen hoe slim, mooi, gaaf, vreemd en maf mensen in elkaar zitten. Een boek over psychologie en alle zintuigen, emoties en stoornissen daarbij komen kijken.

 

Timur6. Timur – Gaby Rasters

Twaalfjaar oude Timur heeft het syndroom van Down en gaat dit jaar naar groep acht. Een spannend jaar, want dat betekent dat het tijd is voor het schoolkamp en de eindmusical. Hij heeft besloten dat hij dit jaar de blijmaker van de klas wil worden. Tenminste, dat was het plan totdat er een nieuwe jongen bij hem in de klas komt. Jonas is alleen niet zo aardig als al zijn andere klasgenootjes, daarom besluit hij gelijk de ultieme uitdaging aan te gaan: het blij maken van zijn eigen pestkop.

 

De achtste dag7. De achtste dag – Annemarie Haverkamp

Timmerman Egbert woont samen met zijn gehandicapte zoon Adam in een verlaten grenslandschap aan een rivier. Zijn vrouw Emma is overleden en ook Egbert heeft nog maar kort te leven, waardoor hij noodgedwongen moet nadenken over de toekomst van zijn zoon. Wanneer hij een opdracht aanneemt om een houten trap te maken, geeft hij zichzelf zeven dagen de tijd om een beslissing te nemen over hun lot.

 

 

Wat is er met jou gebeurd?8. Wat is er met jou gebeurd? – James Catchpole

Joep heeft maar één been en krijgt elke dag dezelfde vraag: ‘Wat is er met jou gebeurd?’. Hij wil de vraag niet beantwoorden waardoor alle kinderen zelf gaan fantaseren. Misschien is dat been er wel afgebeten door een haai! Al snel komen de kinderen erachter dat Joep gewoon samen wil buiten spelen. Een baanbrekend verhaal om te leren begrijpen hoe het is om als ‘anders’ gezien te worden.

 

Ik hou van mij - Annemarie Postma9. Hou van mij zoals ik ben –  Anne van der Leest

Julia is geboren met het syndroom van Down. Haar ouders, Peter en Anne willen anderen kunnen steunen en adviseren in de emotionele achtbaan van verwerking. En hen kunnen vertellen dat vreugde overwint van het verdriet. In het boek word je meegenomen door de zwangerschap, bij de geboorte, het eerste onbezorgde jaar en de tijd van voor en na de diagnose. Maar ook verhalen van andere ouders en medische invalshoeken zijn hierin te vinden.

Licht in de tunnel10. Licht in de tunnel – Marc de Hond

Eind 2018 hoorde Marc dat hij ziek was, toen besefte hij zich dat er een grote kans is dat hij zijn kinderen niet groot zou zien worden. Toen besloot hij een dagboek bij te gaan houden. Een periode met veel slecht nieuws en donkere momenten brak aan, maar zijn gezin en hij gingen deze momenten met veel optimisme en humor tegemoet. De lampjes in de tunnel waren het bijzondere huwelijksaanzoek in Carré tijdens de eerste chemo, het afscheidsfeest voor zijn blaas die verwijderd moest worden en de pretparkbezoeken met de kinderen op goede dagen. Licht in de tunnel is een bijzonder boek met een unieke en inspirerende kijk op leven en dood.

 

Goed leven11. Goed leven – Dirk de Wachter en Manu Keizer

De kwetsbaarheid van een beperking is groot. Mensen met een beperking hebben ook meer behoefte aan verbondenheid en een liefdevolle blik. In dit boek wordt er een unieke blik geworpen op de rol die deze mensen spelen in onze wereld. Van een brede visie rond inclusie en stereotype, over concrete onderwerpen als slechtnieuwsgesprekken, dementie of euthanasie bij wilsonbekwaamheid, tot omgaan met een verlies dat nooit eindigd. Met persoonlijke verhalen van de auteurs, mensen met een handicap en van hun vrienden, familie- en gezinsleden.

Wil je vaker dit soort artikelen lezen? Schrijf je dan in voor onze HandicapNL Update en ontvang nieuwtjes in je mailbox.

Schrijf je in voor de HandicapNL Update

Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Maartje: ‘Op de Dutch Grand Prix vergat ik dat ik een handicap heb.’
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”
Naomi (31): “De regelzucht in de zorg? Ik heb goede hoop dat er iets aan te doen valt”